Faktomāts Vai "Gazprom" jau tuvākajā laikā spēs pilnībā kompensēt aiziešanu no Eiropas tirgus?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

“Gazprom” vadītājs Aleksejs Millers iepriekš izteicis vēlmi Ķīnai pārdot tik daudz gāzes, cik pirms kara Ukrainā Krievija piegādāja Eiropai. Tomēr pagaidām gāzes piegādes Ķīnai aizstāj vien 11% no zaudētā Eiropas tirgus apjoma.

Pagājušajā gadā Krievijas gāzes piegāžu apjoms Ķīnai pa gāzes cauruļvadu “Sila Sibiri” palielinājās līdz 23 miljardiem kubikmetru, savukārt gāzes piegādes Eiropai samazinājās līdz 30 miljardiem kubikmetru.

Salīdzinājumi ar 2022. gadu nav korekti, jo šajā laikā notika ievērojami pārkārtojumi gāzes tirgū – sākot ar Krievijas sākto “gāzes karu”, beidzot ar sprādzieniem “Nord Stream” Baltijas jūrā. Tāpēc ir korektāk veikt salīdzinājumus ar 2021. gadu, kad situācija bija relatīvi stabila.

Toreiz “Gazprom” eksportēja uz ārzemēm 185 miljardus kubikmetru gāzes. No tiem 10 miljardi bija Ķīnai, bet galvenais apjoms – 145 miljardi kubikmetru – Eiropai. Sākoties “gāzes karam”, šis rādītājs tika samazināts līdz 115 miljardiem kubikmetru, no kuriem Ķīna aizstāja vien 13 miljardus. Šīs piegādes būtu palielinājušās tāpat, ņemot vērā “Sila Sibiri” piegādes jaudas.

Millers gan ir pārliecināts, ka “jau tuvākajā laikā gāzes piegādes Ķīnai sasniegs to līmeni, kāds “Gazprom” iepriekš bija uz Eiropu.” Vismaz tā Millers izteicās rudenī. Viņš joprojām cer uz Ķīnu.

Paredzams, ka caur gāzes cauruļvadu “Sila Sibiri” plānots piegādāt Ķīnai 30 miljardus kubikmetru gāzes gadā, taču galvenā cerība ir uz “Sila Sibiri - 2” izbūvi, kas ļaus piegādāt vēl 50 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Tiesa gan, šī gāzes vada būvniecība joprojām nav sākusies, un nav zināms, vai tā vispār sāksies. Pagaidām līgumi nav parakstīti, un, pat ja tas notiks, būvniecība aizņems vairākus gadus. Nav arī skaidrs, kā gāzes piegādes Ķīnai “jau tuvākajā laikā” varēs sasniegt tādus apjomus, kādi iepriekš bija Eiropai.

Visticamāk, gāzes piegādes Eiropai turpinās samazināties. Šogad beidzas līgums par Krievijas gāzes tranzītu caur Ukrainu, un ir ļoti apšaubāms, ka šis līgums tiks pagarināts. Eiropas Savienība jau aicinājusi Austriju un citas valstis, kas iepērk būtisku daļu “Gazprom” gāzes, meklēt citus avotus.

Ekonomisti norāda, ka vismaz tuvākajos desmit gados nav reāli atjaunot Krievijas gāzes eksporta apjomu tādā līmenī, kāds tas bija 2021. gadā. Pat ja arī izdosies īstenot visus plānus saistībā ar Ķīnu, Krievijai tāpat pietrūks teju 100 miljardi kubikmetru gāzes, kuri faktiski ir zaudēti neatgriezeniski.

Līdz ar to var secināt, ka Millera ambiciozie paziņojumi ir nekas vairāk kā vēlamā uzdošana par patieso, kā arī – šādi izteikumi ļoti labi noder Krievijas propagandai, kas jau tā pastāv, pateicoties dažādiem nereālistiskiem paziņojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu