Valsts nodeva par jaunā parauga pases izsniegšanu tiks palielināta par dažiem eiro

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 6. februārī, apstiprināja grozījumus noteikumos, kas paredz par dažiem eiro palielināt valsts nodevu par jaunā parauga pasi.

Valsts nodevas apmērs par pases izsniegšanu būs 34 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā, ja pasi izsniedz desmit darbdienu laikā. Ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, tad nodevas apmērs būs 60 eiro līdzšinējo 55 eiro vietā.

Par personu apliecinoša dokumenta izsniegšanu noteikti atbrīvojumi no valsts nodevas, ja personas apliecību izsniedz bērnam, kuram ar bāriņtiesas lēmumu nodrošināta ārpusģimenes aprūpe, personai, kura ievietota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā un valsts vai pašvaldība pilnībā vai daļēji apmaksā ilgstošas rehabilitācijas pakalpojumu.

Tāpat nodeva nebūs jāmaksā personai, kura ievietota ieslodzījuma vietā, un personai, kurai ar tiesas lēmumu ir noteikta piespiedu ārstēšana stacionārajā ārstniecības iestādē. Atbrīvotas no nodevas būs arī personas, kurām piešķirta pagaidu aizsardzība Latvijā.

Grozījumi stāsies spēkā 12.februārī.

Tāpat valdība otrdien atbalstīja grozījumus personu apliecinošu dokumentu noteikumos, kas paredz nodrošināt tiesisko regulējumu jaunas paaudzes pasu izsniegšanas pamatojumam.

Lai mazinātu riskus, kas saistās ar viltotu dokumentu izmantošanu, personu apliecinošu dokumentu paraugs periodiski ir jāuzlabo, mainot dizainu un ieviešot jaunākas paaudzes līdzekļus pret viltošanu. Pašreizējā parauga pases tika sākts izsniegt 2015.gadā.

Patlaban ir sagatavoti jaunu pasu paraugi. PMLP ir veikusi iepirkumu pasu sagatavju un pasu personalizācijai nepieciešamā tehniskā aprīkojuma iegādei. Paredzams, ka esošā parauga pasu sagataves tiks izmantotas izsniegšanai personām līdz 2024.gada februārim.

Valdības lēmums paredz nodrošināt tiesisko regulējumu jaunas paaudzes pasu izsniegšanas pamatojumam, apstiprinot jaunus pasu paraugus Latvijas pilsoņu, Latvijas nepilsoņu pasēm un bezvalstnieku, bēgļu un personu, kurām piešķirts alternatīvais statuss, ceļošanas dokumentiem.

Jaunajos pasu paraugos ir iekļauti inovatīvi pretviltošanas risinājumi. Jaunā parauga pases arī ir papildinātas ar lapu skaitu no 34 uz 42 lappusēm, vairāk vietas paredzot vīzu atzīmēm, lai pase būtu pilnvērtīgāk izmantojama tai paredzētajam mērķim - ceļošanai un vīzu saņemšanai, kā arī ierakstiem par pases turētāja nepilngadīgajiem bērniem.

Jau ziņots, ka iepriekš nodevu par pasi tika rosināts palielināt divas reizes, līdzšinējo 30 eiro vietā iedzīvotājiem liekot maksāt 60 eiro. Vēlāk gan Iekšlietu ministrija vienojās valsts nodevu par jaunā parauga pasi tik krasi nepalielināt.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" gan atzina, ka, nepalielinot nodevu par pasi iepriekš plānotajā apmērā, līdzekļi Personu apliecinošu dokumentu informācijas sistēmas uzturēšanai un e-paraksta sertifikācijai būs jāiegūst kaut kur citur. Arī šodien pēc valdības sēdes ministrs norādīja, ka gada laikā ir jāatrod risinājumi, lai nākamgad nebūtu jāceļ nodeva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu