Zviedrija drīzumā pārtrauks izmeklēšanu par "Nord Stream" sabotāžu, vēsta mediji

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kletr/shutterstock

Zviedrijas prokuratūra plāno drīzumā pārtraukt izmeklēšanu par "Nord Stream" sabotāžu Baltijas jūrā 2022. gada septembrī, ziņo vairāki Vācijas laikraksti un raidorganizācijas.

Vācu mediji šodien vēsta, ka atbildīgais prokurors Matss Ljungkvists acīmredzot vēlas izbeigt tiesvedību un Zviedrijas varasiestādes, domājams, nav spējušas identificēt nevienu konkrētu aizdomās turēto savā jurisdikcijā.

Ljungkvists pirmdien zviedru laikrakstam "Expressen" paziņoja, ka viņš plāno tuvākajās dienās pieņemt lēmumu šajā lietā. Prokuratūra šodien paziņoja, ka lēmums, iespējams, tiks pieņemts trešdien, taču nenorādīja, kāds tas būs.

Ljungkvista lēmums ietekmēs tikai Zviedrijas izmeklēšanu. Vācijā tā turpināsies, un mediji ziņo, ka Vācijas varasiestādes varētu pat gūt labumu no šī Zviedrijas soļa, jo zviedri pēc izmeklēšanas pārtraukšanas varētu atļaut Vācijai piekļūt pierādījumiem, ko tiem izdevies savākt.

2022.gada 26.septembrī Baltijas jūrā notika vairākas eksplozijas, sabojājot abus "Nord Stream" cauruļvadus un izraisot četras noplūdes. Saistībā ar notikušo tika sāktas izmeklēšanas Zviedrijā, Vācijā un Dānijā. Ljungkvists 2022.gada novembrī apstiprināja sākotnējās aizdomas, ka notikusi sabotāžu. Analīzēs tika konstatētas sprāgstvielu atliekas uz vairākiem svešķermeņiem, toreiz paziņoja prokurors.

2023.gada vasarā ANO Drošības padomei adresētā kopīgā vēstulē ANO vēstniecības Vācijā, Dānijā un Zviedrijā norādīja, ka izmeklētāji ir atklājuši sprāgstvielu pēdas arī uz jahtas, kas, iespējams, tika izmantota sabotāžā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu