Nīderlandes vēlēšanu uzvarētājam Vildersam neizdodas izveidot valdības koalīciju

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gērts Vilderss
Gērts Vilderss Foto: EPA/Scanpix

Nīderlandes vēlēšanu uzvarētāja, galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līdera Gērta Vildersa sarunas ar trim citām partijām par valdības koalīcijas izveidošanu otrdienas vakarā izgāzās, vienai partijai izstājoties no šīm sarunām.

Augustā dibinātā labēji centriskā partija "Jaunais sabiedriskais līgums" (NSC) nolēma, ka vairs nepiedalīsies koalīcijas sarunās Hāgā, paziņoja partijas līderis Pīters Omtzigts.

Viņš kā sarunu izgāšanās iemeslu minēja smagu budžeta situāciju. NSC tomēr neizslēdza iespēju atbalstīt Vildersa vadītu labējo mazākuma valdību, neesot tās sastāvā.

Vilderss izrādīja neizpratni par sarunu izgāšanos, ierakstot sociālajos medijos: "Neiedomājama vilšanās. Nīderlande grib šo valdību, un tagad Pīters Omtzigts padodas, kamēr mēs vēl piedalījāmies sarunās līdz šodienai. Es to nepavisam nesaprotu."

Koalīciju veidošana Nīderlandē nereti mēdz ievilkties. 2017. un 2021.gadā tā ilga vairāk nekā 200 dienas.

Pēc NSC izstāšanās nav skaidrs, kā sarunas turpināsies, jo atlikušajām potenciālās koalīcijas partijām nav vairākuma parlamentā.

PVV vēlēšanās ieguva 37 no 150 Nīderlandes parlamenta deputātu mandātiem, tomēr vairākuma nodrošināšanai Vildersam nepieciešams vēl vismaz divu partiju atbalsts.

PVV līderis aizstāvēja "loģisku labējā spārna kombināciju" un vēlējās veidot valdību ar līdzšinējā premjerministra Marka Rites liberāli konservatīvo Tautas partiju brīvībai un demokrātijai (VVD), ar NSC un ar protestu gaitā izveidoto populistisko Zemnieku pilsoņu kustību (BBB).

VVD pēc zaudējuma vēlēšanās vismaz pagaidām noraidīja iespēju piedalīties valdības veidošanas sarunās un plānoja strādāt opozīcijā, bet pieļāva iespēju atbalstīt PVV vadītu mazākuma valdību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu