Krievijā masveidā sākuši bojāties serveri un datu uzglabāšanas sistēmas (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pret Krieviju noteiktās sankcijas arvien spēcīgāk jūtamas Krievijas tehnoloģiju sfērā, apdraudot Krievijas “tehnoloģisko suverenitāti”, ko pieprasa varasiestādes.

2023. gadā pieckārtīgi palielinājies pieprasījums no Krievijas kompānijām pēc cieto disku, kontrolieru, mātesplašu un citas tehnikas remonta, vēsta “Kommersant”. Datortehnikas jomā Krievijai joprojām ir milzīga atkarība no “nedraudzīgajās valstīs” ražotajām komponentēm.

“Pagājušajā gadā 80% no kopējā remontu pieteikumu skaita bija otrajā pusgadā. Plānojam attīstīt dažādu komponenšu atjaunošanas virzienu. Jaunu rezerves daļu Krievijas tirgū nav, vai arī tās tiek pārdotas par milzīgu cenu. Visticamāk, 2024. gada beigās datortehnikas remonta tirgus būs kļuvis par zelta bedri,” skaidro “Mobius Tehnologii” vadītājs Mihails Sizovs.

Citā kompānijā apstiprina, ka pēdējā pusgada laikā ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc datortehnikas remonta. Visbiežāk nākas remontēt mātesplates un barošanas bokus. Tāpat arī tehnikas tirgotāji Krievijā vairs nesniedz nekādas garantijas, iegādājoties jaunu iekārtu.

“Piegādātājiem ir izvēle. Vai nu maksāt papildu nodokļus un vest iekārtas remontēt citās valstīs, kuras oficiāli tiek atbalstītas, vai patstāvīgi veikt remontu Krievijā,” norāda “Promobit” vadītājs Maksims Koposovs.

Tirgus dalībnieki norāda, ka Krievijā nav rezerves daļu serveriem un datu uzglabāšanas sistēmām. Tāpat arī Rietumu kompānijas rūpīgi uzrauga, lai to ražotās daļas nenonāk Krievijā, piemēram, tā rīkojas amerikāņu videokaršu ražotājs “Nvidia”. Citreiz gan ir iespējams tikt pie jaunas rezerves daļas, taču tās nomaiņa ir daudz dārgāka nekā remonts.

Pēc kara sākuma Ukrainā un sankciju ieviešanas Krievijas pasūtītāji cenšas uzreiz iegādāties ne tikai pašas datu glabāšanas sistēmas un serveru platformas, bet arī rezerves daļas (piemēram, barošanas blokus), lai būtu pieejama remontam nepieciešamā rezerve. Kompānijas negrasās atteikties no “nedraudzīgo valstu” tehnoloģijām, jo ar tām ir saistāms arī programmatūras atbalsts, kas ļauj droši uzglabāt arī kritiskus datus.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu