Video Lielbritānija saistībā ar Navaļnija nāvi izsauc Krievijas diplomātus (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas valdība piektdienas vakarā paziņoja, ka ir izsaukusi Krievijas vēstniecības diplomātus, lai liktu saprast, ka tā uzskata Krievijas varas iestādes par pilnībā atbildīgām par Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija nāvi cietumā.

Kā vēstīts, Krievijas vietējā ieslodzījumu vietu pārvalde piektdien paziņoja, ka 47 gadus vecais Navaļnijs miris ieslodzījumā.

"Pēdējos gados varas iestādes viņu ieslodzīja ar safabricētām apsūdzībām, indēja viņu ar aizliegtu nervu indi, un nosūtīja viņu uz soda koloniju Arktikā. Nevienam nevajadzētu šaubīties par Krievijas iekārtas brutālo raksturu," paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrijas amatpersona sakariem ar presi.

Ārlietu ministrija "izsauca Krievijas vēstniecības [diplomātus], lai liktu saprast, ka mēs uzskatām Krievijas varas iestādes par pilnībā atbildīgām".

"Aleksejs Navaļnijs veltīja savu dzīvi Krievijas iekārtas korupcijas atmaskošanai, aicinot uz brīvu un atklātu politiku, un prasot saukt Kremli pie atbildības,"

sacīja Ārlietu ministrijas amatpersona.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons pirms tam piektdien paziņoja, ka Putins "jāsauc pie atbildības par notikušo", un pieminēja Navaļnija drosmi.

Navaļnija atbalstītāji Eiropā un ASV piektdienas vakarā parādīja cieņu šim cilvēkam, kuru daudzi atzina par Krievijas galveno opozicionāru pat laikā, kad viņš atradās ieslodzījumā.

Londonā desmitiem cilvēku sapulcējās pie Krievijas vēstniecības. nesot plakātus ar uzrakstiem angļu un krievu valodā "Apturēt Putinu", "Slepkavas" un "Mēs esam Navaļnijs".

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu