Ķemeru Nacionālajā parkā notiks mitrāju sakopšanas talka

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sēra dīķu laipa Raganu purvā Ķemeru Nacionālaja parkā.
Sēra dīķu laipa Raganu purvā Ķemeru Nacionālaja parkā. Foto: Zane Bitere/LETA

Sestdien no plkst.11 līdz 14 Ķemeru Nacionālajā parkā notiks mitrāju sakopšanas talka, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) komunikācijas speciāliste Ilze Reinika.

Talka "Savīti dzīvībā. Mitrāji un cilvēks" tiek rīkota, lai mērķtiecīgi apsaimniekotu Kaņiera ezera zāļu purvus un niedrājus. Gada dzīvotnes - mitrāju, sakopšanā līdzdarboties tiek aicināti vietējie Ķemeru Nacionālā parka iedzīvotāji un ikviens interesents.

Ziemīgā talka ir iespēja aktīvi pavadīt dienu dabā, vienlaikus no DAP ekspertiem uzzinot vairāk par Kaņiera ezeru un Latvijas mitrājiem. Talkā ir paredzēts palīdzēt Kaņiera ezera piekrastes mitrājiem - zāļu purviem, novācot niedru un krūmu apaugumu.

Tas nepieciešams, lai novērstu šo vērtīgo un Latvijā salīdzinoši tik reto mitrāju platību aizaugšanu, atņemot dzīves vidi daudzām ar šo dzīvotni saistītām sugām. Turklāt pastiprināta aizaugšana ar niedrēm apdraud arī pašu ezeru - tas pamazām degradējas, procesam netraucēti turpinoties, ezers var pārvērsties par purvu daudz ātrāk nekā tam būtu jānotiek dabiskā ceļā, skaidro Reinika.

Ķemeru Nacionālā parka dabas centra vadītāja Agnese Balandiņa uzsver, ka kolektīvu talkošana pēdējos gados kļūst aizvien populārāka kā lielisks saliedēšanās pasākums darba kolektīvam, citādāka mācību diena skolēnu klasēm, kā arī jauna pieredze ikvienam interesentam. Jo arī biotopu talkas ir dažādas - var cīnīties pret invazīvo sugu izplatību, tīrīt upju straujteces, novākt sienu no pļavām un vēl citos veidos.

Talkai piemērotus cimdus nodrošinās talkas organizatori. Talkotāji tiek aicināti izvēlēties siltus, mitrumizturīgus zābakus un darba apģērbu. Lieti noderēs arī līdzi paņemta lieka sausa apģērba kārta un apavu pāris, ko pārvilkt pēc talkas. Visu talkas laiku būs pieejama pārvietojamā tualete, bet pēc darba visus gaidīs silta zupa.

Arī šī talka ir viens no 19 DAD organizētajiem Mitrāju mēneša pasākumiem, kas visdažādākajos veidos iepazīstina ar Latvijas mitrājiem. Līdz ar to katrs var izvēlēties sev ērtāko pasākuma veidu un norises vietu, jo pasākumi notiks līdz 25.februārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu