Brazīlijas prezidenta izteikumi izraisa diplomātisku konfliktu ar Izraēlu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lulas da Silva.
Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lulas da Silva. Foto: AFP/SCANPIX

Brazīlijas prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas izteikumi, salīdzinot Izraēlas militāro kampaņu Gazas joslā ar holokaustu, pirmdien izraisīja abu valstu diplomātisku konfliktu, kurā Izraēla pasludināja Lulu par "persona non grata", bet Brazīlija atsauca vēstnieku no Izraēlas.

Lula svētdien sacīja, ka Gazas joslā notiekošais bruņotais konflikts "nav karš, tas ir genocīds", un salīdzināja to ar laiku, "kad Hitlers nolēma nogalināt ebrejus".

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņoja, ka Lula ir "šķērsojis sarkano līniju". Netanjahu valdība izsauca Brazīlijas vēstnieku uz tikšanos pirmdien ar Izraēlas ārlietu ministru Izraelu Kacu holokausta memoriālajā centrā "Yad Vashem" Jeruzalemē.

"Viņš ir persona non grata Izraēlas valstī, līdz viņš atsauks savus izteikumus un atvainosies," sacīja Kacs, runājot par Lulu.

Brazīlijas Ārlietu ministrija uz to atbildēja, izsaucot Izraēlas vēstnieku Brazīlijā uz tikšanos tajā pašā dienā, kā arī atsauca savu vēstnieku Telavivā uz konsultācijām, "ņemot vērā Izraēlas valdības šī rīta paziņojumu smagumu". Brazīlijas vēstnieks atstās Telavivu otrdien.

Kreisās politikas veterāns Lula nāca klajā ar šiem izteikumiem laikā, kad Brazīlija gatavojas trešdien un ceturtdien rīkot G20 valstu ārlietu ministru sanāksmi Riodežaneiro.

Ir gaidāms, ka starp sanāksmes dalībniekiem būs ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, un starp apspriežamajiem jautājumiem būs bruņotais konflikts Gazas joslā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu