Zviedrijas premjers tiksies ar Orbānu pirms Ungārijas balsojuma

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons.
Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons. Foto: AFP/SCANPIX

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons pirms gaidāmā Ungārijas parlamenta balsojuma par Zviedrijas pievienošanos NATO piektdien tiksies ar Ungārijas kolēģi Viktoru Orbānu.

Budapeštā plānoto sarunu tematu vidū būs "Ungārijas un Zviedrijas sadarbība aizsardzības un drošības politikas jomā", otrdien pavēstīja Zviedrijas valdība.

Ungārijas parlamentā balsojums par Zviedrijas pievienošanos NATO gaidāms pirmdien.

Ungārija ir vienīgā NATO dalībvalsts, kas Zviedrijas lūgumu par uzņemšanu aliansē vēl nav apstiprinājusi.

Orbāns ir uzsvēris, ka atbalsta Zviedrijas uzņemšanu NATO, tomēr deputātus no viņa partijas kavējot Zviedrijas politiķu "klajie meli" par demokrātijas stāvokli Ungārijā.

Uzrunā par stāvokli valstī Orbāns sestdien Budapeštā teica, ka "labas ziņas ir tas, ka mūsu strīds ar Zviedriju tuvojas noslēgumam". "Mēs virzīsim Zviedrijas uzņemšanas NATO ratifikāciju parlamenta pavasara sesijas sākumā," viņš solīja, dodot cerības uz ieilgušā procesa beigām.

Lai valsti uzņemtu NATO, tam nepieciešams visu esošo alianses dalībvalstu atbalsts. Vairāk nekā pusotru gadu pēc Zviedrijas pieteikuma iestāties aliansē, Ungārija ir vienīgā no 31 NATO dalībvalsts, kas nav ratificējusi Zviedrijas uzņemšanu aliansē. Budapešta kavējas ar ratifikāciju, jo, kā skaidro valdība, tā ir aizvainota pārmetumu dēļ, ko Zviedrija veltījusi likuma varas situācijai Ungārijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu