Mežsaimnieki gatavojas rīkot protesta akcijas pie Ministru kabineta (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Latvijas mežu īpašnieki un mežrūpniecības un kokrūpniecības uzņēmumu darbinieki gatavojas 5. martā rīkot protesta akciju pie Ministru kabineta, informēja Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) pārstāvji.

Protesta mērķis ir vērst uzmanību uz ilgstoši ignorētajām problēmām, kas skar Latvijas mežu īpašniekus un meža nozarē strādājošos.

Biedrībā norāda, ka nozare saskaras ar netaisnīgu attieksmi gan Latvijas, gan Eiropas līmenī. Tostarp viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir par kompensācijām mežu īpašniekiem, kuru meža zemes tiek nodotas dabas aizsardzībai.

Protesta organizatori valdībai prasa paredzēt taisnīgas kompensācijas, kā arī neveidot jaunas teritorijas ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem, kamēr taisnīgās kompensācijas nav ieviestas.

Tāpat meža nozare prasa izstrādāt koncepciju brīvprātīgas dabas aizsardzības sistēmas ieviešanai Latvijā un novērst to, ka Latvijā meža nozare tiek nostādīta būtiski neizdevīgākā pozīcijā nekā citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, vienlaikus mazinot birokrātiju, kas grauj meža nozares starptautisko konkurētspēju.

"Mežu īpašnieki nav pret saprātīgu dabas aizsardzības politiku - mūsu pašu interesēs ir saglabāt Latvijas mežu teritoriju īpatsvaru un kvalitāti. Taču cilvēki visā Latvijā ir nonākuši beztiesiskā stāvoklī, jo, lai arī ne formāli, bet pēc būtības viņu zeme tiek nacionalizēta," uzsver LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Viņš skaidro, ka patlaban, nosakot mežu zemes aprobežojumus, kompensācijas to īpašniekiem ir netaisnīgas. Par vienu hektāru, kurā meža īpašniekam tiek liegta vai būtiski ierobežota saimnieciskā darbība, tiek maksāti 50 līdz 190 eiro gadā, kas nav pat 1% no reālās meža vērtības.

""Green Deal" tiešām ir kļuvis par Zaļo kursu, nevis vienošanos, jo kursā nevienam nav jājautā vai par kaut ko jāvienojas. Birokrātija pieaug ar katru regulu un direktīvu, bet tajā pašā laikā Eiropas Savienībā (ES) joprojām ieplūst "asiņainie" Krievijas un Baltkrievijas koksnes produkti," norāda Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Artūrs Bukonts.

Viņš piebilst, ka citas ar mežiem bagātas valstis cīnās un pierāda atkāpes nacionālo interešu vārdā, bet Latvijā, šķiet, par nacionālo interesi ir kļuvis ar "uzviju pārņemt visu, ko Brisele vēlas".

LMĪB ir 2005.gadā dibināta nevalstiska organizācija, kuras mērķis ir veicināt ilgtspējīgas un ekonomiski efektīvas mežsaimniecības attīstību Latvijā un pārstāvēt visu meža īpašnieku intereses.

LKF ir dibināta 2000.gadā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanas Latvijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu