Divus gadus pēc Krievijas pilna mēroga kara sākuma Ukrainā Rietumvalstu aizsardzības nozares kompānijas ir “uz viļņa”. Ļoti ticams, ka, pieaugot ģeopolitiskajiem riskiem, šī tendence būs aktuāla arī pēc kara Ukrainā, neatkarīgi no ASV prezidenta vēlēšanu iznākuma.

Kopš 2022. gada 23. februāra – pēdējās dienas pirms kara Ukrainā, piecu lielāko ASV un Eiropas aizsardzības kompāniju akciju vērtība ir būtiski pieaugusi. Eiropas “BAE Systems”, “Thales”, “Rheinmetall” un “Lockheed Martin”, kā arī amerikāņu “Northrop Grumman” visas ir sniegušas savu artavu Ukrainas aizsardzībā vai arī ir parakstījušas līgumus par palīdzību Ukrainai.

Kā vēsta CNN, Rietumvalstu valdības ir ziedojušas Ukrainai munīciju, tankus, kā arī drīzumā – iznīcinātājus. Tas Rietumvalstīm ir licis pašām atjaunot savus paplicinātos munīcijas krājumus, un aizsardzībai tiek ieguldīti arvien vairāk līdzekļi.

Kanāda un Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) Eiropas valstis 2023. gadā par 11% palielināja izdevumus aizsardzībai. Tas ir bezprecedenta pieaugums, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Militārā alianse paredz, ka šogad 2% no IKP izdevumus aizsardzībai sasniegs 18 valstis, kas ir jauns rekords. Jāatgādina, ka šis mērķis tika noteikts 2014. gadā – laikā, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimu un sāka karu valsts austrumos.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X