Pieaug bažas par eskalāciju Piedņestrā: pirms Putina uzrunas vērojama politiskā rosība (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Moldovas separātiskajā Piedņestras reģionā trešdien notiek visu līmeņu deputātu kongress, vairojoties bažām, ka Piedņestra var kļūt par vēl vienu spriedzes punktu Maskavas konfliktā ar Ukrainu.

Reģiona vēsturē bijuši tikai seši šādi kongresi, un pēdējais no tiem bija 2006.gadā, kad deputāti izziņoja referendumu par integrēšanos Krievijā. Sekojošā balsojumā priekšlikums tika atbalstīts.

Moldovas valdība un rietumvalstis bažījas, ka Piedņestras deputāti var šādu prasību atjaunot, ņemot vērā Krievijas ofensīvu kaimiņvalstī Ukrainā.

Piedņestras amatpersonas izteikušās atturīgi par sanāksmes mērķiem.

Piedņestras Augstākā padome paziņoja, ka deputāti runās par Piedņestras "politisko un sociāli ekonomisko situāciju" laikā, kad, kā teikts paziņojumā, tiek vērsts "spiediens" no Moldovas puses.

Vietējais opozīcijas politiķis Genādijs Čobra pieļauj, ka deputāti dienu pirms Krievijas diktatora Vladimira Putina ikgadējās uzrunas savas valsts deputātiem visticamāk lūgs reģionu pievienot Krievijai.

Pagājušajā nedēļā Krievijas Aizsardzības ministrija, nesniedzot nekādus pierādījumus, apsūdzēja Ukrainu, ka tā plānojot iebrukt Piedņestrā.

Piedņestrā pastāvīgi izvietoti 1500 Krievijas karavīru. Maskava viņu klātbūtni dēvē par "miera uzturēšanas" misiju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu