"Nevainīgiem palestīniešiem nav jāmaksā par "Hamās" noziegumiem!" Atjauno finansējumu ANO Palīdzības aģentūrai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MOHAMMED ABED/AFP

Eiropas Komisija (EK) piektdien atjaunoja apturēto Eiropas Savienības finansējumu ANO Palīdzības un darba aģentūrai (UNRWA) 50 miljonu eiro apmērā.

"Nevainīgiem palestīniešiem nav jāmaksā cena par teroristu grupējuma "Hamās" noziegumiem," paziņoja EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

EK arī paziņoja par papildu 68 miljonu eiro piešķiršanu reģionam, kas tiks sadalīti caur Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju un citām organizācijām.

Finansējumu palestīniešu palīdzības aģentūrai EK apturēja pēc tam, kad Izraēla apsūdzēja UNRWA darbiniekus par līdzdalību 7.oktobra slaktiņā. EK pieprasīja neatkarīgu revīziju par aģentūras darbu.

Pamatojoties uz UNRWA apņemšanos izmeklēt un pārskatīt pasākumus, lai novērstu darbinieku iesaisti teroristiskās darbībās, EK nolēma piešķirt martā paredzēto finansējumu 50 miljonu eiro apmērā.

Nākamie divi Eiropas Savienības atbalsta piešķīrumi - katrs 16 miljonu eiro apmērā - tiks izmaksāti, kad UNRWA veiksmīgi īstenos pārskatītos pasākumus, paziņoja EK. Kopējais atjaunotais finansējums UNRWA sasniedz 82 miljonus eiro.

2024.gadā palestīniešiem piešķirti vēl 125 miljoni eiro, no kuriem pirmās daļas pārskaitītas piektdien, informēja EK.

Kopā ar jauno finansējumu 68 miljonu eiro apmērā, par kuru tika paziņots piektdien, ES palīdzība palestīniešiem šogad sasniedz 275 miljonus eiro.

ES kaimiņattiecību un paplašināšanās komisārs Olivērs Vārheji, kurš uzreiz pēc "Hamās" 7.oktobra uzbrukuma neveiksmīgi mēģināja panākt finansējuma apturēšanu, sacīja, ka EK "dažādo savu palīdzību nevainīgiem cilvēkiem Gazā".

Vārheji uzsvēra, ka ir "būtiski, lai UNRWA izpilda pasākumus un nosacījumus", par kuriem panākta vienošanās un kas ļautu turpināt saņemt finansiālo palīdzību.

Tas paredz UNRWA darbinieku saistības ar 7.oktobra uzbrukumu pārbaudi, kā arī darbinieku pārbaudi atlases procesā, piebilda komisārs.

Viņš norādīja, ka UNRWA ir jāpalielina pārbaudes, lai aizsargātu aktīvus no izsaimniekošanas.

Izraēla paziņojusi, ka zem UNRWA galvenā biroja tika atklāts "Hamās" pavēlniecības tunelis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu