Urīna nesaturēšana pēcdzemdību periodā: Vai tas ir normāli un kā sev palīdzēt?

Piedāvā Apotheka
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicātes foto

Gatavojoties bērniņa piedzimšanai, ierasts domāt par lietām, kas pirmajās dzīves dienās būs nepieciešamas mazulim, tomēr vienlīdz svarīgi parliecināties, ka sarūpēts arī viss, kas vajadzīgs jaunajai māmiņai. Pēc dzemdībām sievietes ķermenim ir nepieciešams laiks, lai atveseļotos un pielāgotos, un šai periodā iespējams novērot ne vien pēcdzemdību asiņošanu, bet arī urīna nesaturēšanu. Kāpēc pēc dzemdībām sievietes saskaras ar urīna nesaturēšanu un kā iespējams sev palīdzēt, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

„Grūtniecības periodā sievietes orgāni, tostarp urīnpūslis un urīnizvadkanāls, ir saspiesti, tādējādi atbrīvojot vietu pastāvīgi augošajam mazulim. Iegurņa pamatnes muskuļi, kas ieskauj urīnizvadkanālu, maksti un anālo atveri, ir izstiepti, turklāt būtisku papildu slodzi iegurņa pamatnei sagādā arī dzemdības. Šie faktori var izraisīt urīna nesaturēšanu, ko iespējams piedzīvot vēl kādu laiku pēc dzemdībām – tā var ilgt no dažām nedēļām līdz pat gadam vai ilgāk,” stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Pēcdzemdību periodā iespējams novērot:

  • pastiprinātu vēlmi urinēt;
  • samazinātu sajūtu, kas signalizē par pilnu urīnpūsli;
  • urīna nesaturēšanu (noplūdes pa ceļam uz labierīcībām);
  • stresa nesaturēšanu (noplūdes, kas novērojamas klepojot, smejoties, šķaudot, kāpjot ārā no gultas, ceļot smagumus vai citu darbību laikā);
  • pasīvo nesaturēšanu (noplūdes, kas notiek, sievietei pašai to neapzinoties);
  • apgrūtinātu urinēšanu (urīns tikai pil vai neizdalās vispār);
  • nepieciešamību piecelties, lai izvadītu urīnu.

Kā mazināt urīna nesaturēšanas simptomus?

Bērniņa gaidīšanas laiks un dzemdības būtiski ietekmē kā jaunās māmiņas emocionālo, tā arī fizisko stāvokli, un atkopšanās un pielāgošanās noris lēnām un pakāpeniski. Arī, piedzīvojot urīna nesaturēšanu, veselības stāvoklis, visdrīzāk, ar laiku uzlabosies un nostabilizēsies, tomēr ir lietas, ko iespējams darīt, lai mazinātu, kontrolētu vai novērstu nepatīkamos simptomus.

  1. Trenē iegurņa muskuļus! Ieteicams veikt vienkāršus vingrinājumus, piemēram, Kēgela vingrinājumus, kas ļaus nostiprināt iegurņa muskuļus un tādējādi mazināt urīna noplūžu risku. Jāņem vērā, ka nesen dzemdējušai sievietei vingrinājumus sākotnēji ieteicams veikt guļus stāvoklī, jo pretējā gadījumā iegurņa zona piedzīvos papildu spiedienu. Taču pēc kāda laika vingrinājumus iespējams veikt jebkur, pat braucot automašīnā, sēžot darbā vai stāvot veikala rindā.
  2. Nepārtrauc urinēšanu priekšlaikus! Piedzīvojot nepatīkamas sajūtas urinēšanas laikā, sievietes nereti izjūt stresu, kā rezultātā grib urinēšanu pārtraukt ātrāk – neiztukšojot urīnpūsli līdz galam. Tā rīkoties nevajadzētu. Ja urīnpūslī paliek pat pavisam neliels daudzums urīna, pieaug urīnceļu infekciju risks, kas var sagādāt papildu diskomfortu un veselības problēmas. Vienmēr jācenšas urīnpūsli iztukšot pilnībā, un to būs vieglāk paveikt, urinēšanas laikā nedaudz noliecoties uz priekšu.
  3. Centies palielināt laiku starp tualetes apmeklējumiem! Grūtniecības pēdējo mēnešu laikā mazulis rada spiedienu uz urnīpūsli, kā rezultātā pūslis satur mazāk urīna. Pēc dzemdībām urīnpūslim ir jāpielāgojas, lai atkal spētu uzkrāt lielāku daudzumu urīna. Urīnpūšļa ietilpība parasti ir aptuveni 300 līdz 500 mililitri, un diennakts laikā tas jāiztukšo aptuveni četras līdz astoņas reizes, proti, ik pēc četrām līdz sešām stundām. Ja urīna apjoms ir ievērojami mazāks, bet urinēšana biežāka, jācenšas paildzināt laiks starp tualetes apmeklējuma reizēm. Tas palīdzēs palielināt urīnpūšļa saturēšanas apjomu un vienlaikus trenēs iegurņa muskuļus.
  4. Dzer pietiekami daudz ūdens! Ja urinēšana ir pārlieku bieža un sagādā diskomfortu, nereti tiek nospriests, ka jādzer mazāk ūdens, tomēr šis pieņēmums ir aplams. Ūdens noteikti jāuzņem pietiekamā daudzumā, īpaši tad, ja bērnu baro ar krūti. Nelietojot pietiekami daudz šķidruma, ķermenis atūdeņosies un urīns kļūs koncentrētāks, kairinot urīnpūsli un radot nepieciešamību doties uz labierīcībām pat tad, ja urīnpūslis vēl nav pilns. Dzerot ūdeni, tiek veicināta barības pārstrāde, mazinās aizcietējumu risks un tiek nodrošināta pareiza urīna koncentrācija, kas samazina urīnpūšļa un urīnceļu iekaisuma iespējamību.

Kādus higiēnas līdzekļus izvēlēties, lai justos ērti un droši?

„Pēcdzemdību periodā nav ieteicams lietot tamponus, jo to ievietošanas laikā urīnceļos var iekļūt baktērijas, palielinot infekcijas iespējamību. Tamponi tāpat var saskrāpēt jutīgo maksti, kas īpaši bīstami tad, ja dzemdību laikā radušies starpenes plīsumi. Nav ieteicams lietot arī parastās menstruālās paketes – tās nespēj nodrošināt pietiekamu urīna uzsūkšanos. To vietā vēlams izvēlēties speciālas uroloģiskās paketes vai biksītes, kas nodrošina pilnvērtīgu uzsūkšanos un tik svarīgo drošības sajūtu,” norāda Amanda Ozoliņa.

Pirmo nedēļu vai divas pēc dzemdībām ir ieteicams izmantot uroloģiskās biksītes vai paketes, kas nodrošina maksimālu urīna uzsūkšanas kapacitāti gadījumā, ja tiek zaudēta kontrole pār urīnpūsli un notiek negaidītas un patvaļīgas urīna noplūdes. TENA piedāvā plašu higiēnas preču sortimentu, nodrošinot dažādus higiēniskos risinājumus.

Tūlīt pēc dzemdībām noplūdes var būt lielākas, līdz ar to, ērtāk un drošāk būtu izmantot vienreizlietojamu uroloģisko apakšveļu vai biksītes. Tās sniegs lielāku drošības sajūtu ap vēderu, vienlaikus nodrošinot maksimāli ātru urīna uzsūkšanos un mazāku noplūžu risku. Uzsūcošās bikses TENA Pants baltā krāsā ir izgatavotas no mīksta un elpojoša auduma, cieši pieguļ ķermenim, nodrošina komfortu un drošības sajūtu. Tāpat aptiekās ir pieejama uzsūcošā apakšveļa – TENA Silhouette melnā krāsā un krēmkrāsā.

Kad asiņošana un noplūdes kļūs mazāk intensīvas, var pāriet uz uroloģisko pakešu lietošanu, piemēram, TENA Discreet Maxi vai Discreet Maxi Night, kas ir biezākas un garākas nekā parastās paketes un daudz ātrāk uzsūc urīnu, tādējādi virsējais paketes slānis ir sauss un nekairina ādu. Tas palīdz izvairīties no ādas bojājumiem un samazina risku iegūt urīnceļu infekcijas.

Laika gaitā, kad asiņošana apstājas un noplūdes kļūs mazākas, var pāriet uz plānāku uroloģisko pakešu – TENA Discreet Extra Plus, Discreet Extra, Discreet Normal vai Discreet Mini – lietošanu, pēcāk arī uz plānāku uroloģisko ieliktnīšu izmantošanu, piemēram, TENA Discreet Ultra Mini plus, Discreet Ultra Mini vai Discreet Mini Magic. Sievietēm, kuras nēsā melnu apakšveļu, ir iespējams pieskaņot melnās TENA Silhouette uroloģiskās paketes vai ieliktnīšus savai apakšveļai. Uroloģiskie ieliktnīši labi absorbē mitrumu, kā arī izmēra ziņā nav lielāki par parastajiem higiēnas ieliktnīšiem.

Par higiēnu nepieciešams rūpēties kā urīna nesaturēšanas, tā pēcdzemdību asiņošanas laikā. Asiņošana parasti ir visspēcīgākā pirmās trīs līdz desmit dienas pēc dzemdībām, un pēc tam tā sāk mazināties. Ir normāli, ja pēcdzemdību asiņošana turpinās pat sešas līdz astoņas nedēļas. Izstrādājumu izvēle abos gadījumos ir ļoti individuāla, ņemot vērā katras sievietes vajadzības. Lai neapjuktu higiēnas izstrādājumu klāstā, vērsies pēc palīdzības pie ārsta vai farmaceita, savukārt, novērojot netipiskus simptomus vai gadījumā, ja urīna nesaturēšana vai asiņošana turpinās ilgāk, noteikti dodies pie ārsta,” piekodina Apotheka farmaceite Amanda Ozoliņa.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu