Video “Pasažieru vilciens”: Esam izkļuvuši no krīzes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sāk kursēt jaunie elektrovilcieni
Sāk kursēt jaunie elektrovilcieni Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka" ir izpildījis solījumu divu mēnešu laikā nodrošināt 95% vilcienu pieejamību, otrdien preses konferencē sacīja AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis. 

"Varu teikt, ka "Škoda Vagonka" ir izpildījusi savu solījumu divu mēnešu laikā nodrošināt 95% jauno vilcienu pieejamību, visi 17 vilcieni ir salaboti, tomēr ne visi tiek izmantoti pasažieru pārvadājumos," sacīja Grigulis.

Viņš papildināja, ka salabotie vilcieni tiek pārbaudīti un pēc tam pakāpeniski atgriezti pasažieru pārvadājumos, tostarp šonedēļ pasažieru pārvadājumos būs pieejami 14 jaunie elektrovilcieni, savukārt vēl pēc nedēļas - kopumā 16.

"Esam izkļuvuši no tās krīzes, ko varēja novērot pērn decembrī un šā gada janvārī. Vilciena precizitātes rādītāji februārī ir atgriezušies pagājušā gada līmenī," uzsvēra Grigulis.

Savukārt, komentējot patlaban aprēķinātu soda apmēru "Škoda Vagonka" par elektrovilcienu problēmām, Grigulis norādīja, ka vēl nenosauks konkrētu summu, jo ir jāveic pārrunas ar ražotāju.

Vienlaikus "Škoda Vagonka" valdes priekšsēdētājs Martins Bednārs norādīja, ka patlaban Rīgā ir 24 jaunie elektrovilcieni.

Tāpat viņš pauda pārliecību, ka visi 32 vilcieni PV būs nogādāti līdz šā gada vasaras vidum.

"No šī gada janvāra ir īstenoti rīcības plānā noteiktie pasākumi, kurus "Škoda Vagonka" atzina par lietderīgiem projekta progresa sasniegšanai. Varu paziņot, ka šā gada februāra beigās sasniegts vilcienu funkcionēšanas precizitātes rādītājs 98,2% apmērā," papildināja Bednārs.

"Škoda Vagonka" valdes loceklis Pāvels Beraneks skaidroja, ka elektrovilcienu ieviešanu ietekmējis karš Ukrainā, kā arī tie uzreiz sākuši kursēt vienlaicīgi. Galvenās problēmas jaunajos elektrovilcienos saistītas ar elektrolīniju uzlādes stacijām, kā arī tualešu kanalizācijas sistēmām, izbīdāmajām iekāpšanas un izkāpšanas platformām, nelielas izmaiņas bijušas arī vilcienu konstrukcijā.

Tāpat "Škoda Vagonka" pārstāvji atzīmēja, ka vilcienu ražošanas un piegādes process nav bijis viegls, jo ierastā situācijā vilcienus saliktus piegādā pa dzelzceļu, taču karš Ukrainā pilnībā ir mainījis ierastās loģistikas ķēdes. Patlaban pilnībā nokomplektētu vilcienu nogādāšana pa dzelzceļu uz Latviju, kā tas bija sākotnēji plānots, nav iespējama.

Savukārt komentējot turpmākos soļus elektrovilcienu ieviešanas procesā Latvijā, Grigulis informēja, ka ir izstrādāts plāns, kā nepieļaut sērijveida defektu atkārtošanos gaidāmajos 15 vilcienos.

Jauno vilcienu skaita palielināšana regulārajos pasažieru pārvadājumos notiks pakāpeniski, jo prioritāte ir pasažieru pārvadājumu paredzamība un vilcienu kustības grafika precizitāte. Tāpat piesardzības nolūkos PV turpinās strādāt atbilstoši risku mazināšanas plānam, minēja PV valdes priekšsēdētājs.

Grigulis arī sacīja, ka PV ir mainījusi kārtību, kā turpmāk tiks pieņemti jaunie elektrovilcieni, proti, ražotājam vispirms būs jāapliecina PV, ka ir novērsti Latvijas vilcienu tipam konstatētie sērijveida defekti, un tikai pēc tam elektrovilcienus pieņems ekspluatācijā.

"To, ka šādi defekti ir, konstatēts tikai pēc tam, kad saņemti pirmie elektrovilcieni un kad ražotājs uzsāka defektu cēloņu detalizētu analīzi. Tagad mums ir šī pieredzes un zināšanu bāze, ko ņemsim vērā, saņemot turpmākos vilcienus no "Škoda Vagonka", sacīja Grigulis.

Grigulis atzīmēja, ka jāņem vērā, ka dažādi nelieli defekti joprojām var būt, un tā ir daļa no jaunu elektrovilcienu ieviešanas procesa, papildinot, ka šīm situācijām ir stingri līguma noteikumi, kas paredz noteiktu defektu klasifikāciju un to novēršanas garantiju noteiktā laikā.

Vienlaikus PV pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka janvārī izstrādātais risku mazināšanas plāns paredz, ka vismaz divi līdz trīs jaunie elektrovilcieni tiek turēti rezervē neparedzētiem gadījumiem.

Patlaban Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija ir izsniegusi atļauju laist Latvijas tirgū 18. un 19. jauno elektrovilcienu, tie ir piereģistrēti Valsts dzelzceļa administrācijā. PV veic pārbaudes, pirms tos pieņemt ekspluatācijā.

Tāpat jauno elektrovilcienu aprite ir atjaunota Jelgavas līnijā, kur iepriekš dzelzceļa infrastruktūras uzlabošanas darbu dēļ jauno ritekļu izmantošana bija ierobežota. Savukārt vilcienu kustības grafika izmaiņas PV plāno maijā, bet rudenī varētu sākties darbs pie pārejas uz intervālu grafiku, informēja uzņēmumā.

LETA jau rakstīja, ka 2023.gada decembra vidū PV sāka pasažieru pārvadājumus ar jaunajiem "Škoda Vagonka" elektrovilcieniem. Pirms tam vilcieni tika ilgstoši testēti un izmēģināti Latvijas dzelzceļa infrastruktūrā. Neraugoties uz to, jaunos vilcienus pērn decembrī un šā gada janvārī regulāri piemeklēja dažādas ķibeles.

Pirmie divi Čehijas uzņēmumā "Škoda Vagonka" ražoto jauno elektrovilcienu vagoni Rīgā tika nogādāti 2022.gada jūnijā.

Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums ir 109 metri. Katrā vilcienā ir sēdvietas 436 pasažieriem un stāvvietas 454 pasažieriem. Vilcienos ir viena līmeņa iekāpšana no paaugstinātajām pasažieru platformām.

Visa projekta kopējās izmaksas paredzētas 257,889 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu