Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.–2027.gadam liela vērība piegriezta skaidras naudas aprites ierobežošanai, stingrāk kontrolējot arī skaidras naudas iemaksas bankomātos.  

Latvijas Bankas (LB) dati liecina, ka 2023.gadā bankomātos skaidrā naudā iemaksāti 2.15 miljardi eiro, kas ir nedaudz mazāk nekā 2022.gadā, kad iemaksas tika veiktas 2.4 miljardu eiro apmērā. Savukārt no bankomātiem izņemtās summas pēdējos gadus ir apmēram vienādas - ap 4.6 miljardiem eiro.

Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.–2027.gadam ir paredzēta ziņošana par skaidras naudas iemaksām un izmaksām bankomātos. Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Olga Bogdanova norāda, ka summa, no kuras kredītiestāde varētu sniegt ziņojumu VID, tiks noteikta grozījumos likumā “Par nodokļiem un nodevām”, kuri sabiedriskai apspriešanai varētu tikt nodoti šogad pirmajā pusē.

“Ziņošana reizi gadā par klienta konta apgrozījumu ir ļoti garš termiņš, tāpēc esam izvēlējušies periodu – reizi ceturksnī. Tādā veidā dzīvajā pulsā ieraudzīsim , operatīvi sekosim, kas notiek ar naudas iemaksām un izmaksām,” stāsta sekretāra vietniece.  Viņa min arī konkrētu summu, kuru pārsniedzot, kredītiestādēm nāksies ziņot VID.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X