Baltkrievijā miris apcietināts Lietuvas pilsonis

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Brian A Jackson/Shutterstock

Lietuva izteikusi stingru protestu Baltkrievijai par aizdomās par munīcijas kontrabandu turēta Lietuvas pilsoņa nāvi apcietinājumā, otrdien paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Baltkrievijas pilnvarotajam lietvedim Lietuvā tika iesniegta nota, kurā pausts stingrs protests par Lietuvas pilsoņa N.R. aizturēšanu Baltkrievijā pagājušā gada 31.decembrī un viņa nāvi apcietinājumā, ko, iespējams, izraisījusi nepieciešamās medicīniskās palīdzības nenodrošināšana.

Mirušais bija 1953.gadā dzimis Viļņas iedzīvotājs.

Pēc Baltkrievijas muitas dienesta iepriekš sniegtās informācijas, šīs valsts muitas darbinieki Lietuvas pilsoņa vadītā automobiļa "Mercedes" durvīs atraduši divas kartona kastes ar 98 patronām.

Lietuvas Ārlietu ministrija norādījusi, ka Lietuvas konsulārās amatpersonas netika pienācīgi informētas par Lietuvas pilsoņa aizturēšanu un tās iemesliem, par viņa veselības stāvokli, kā arī tām netika ļauts tikties ar aizturēto un sniegt viņam nepieciešamo konsulāro palīdzību.

Lietuvas Ārlietu ministrija uzsvērusi, tas ir Vīnes Konvencijas par konsulārajām attiecībām nopietns pārkāpums.

"Lietuva mudina Baltkrieviju nekavējoties oficiāli informēt [Lietuvas] Ārlietu ministriju par Lietuvas pilsoņa aizturēšanas pamatojumu, viņa stāvokli aizturēšanas brīdī un visiem ar to saistītajiem apstākļiem, kā arī apstiprināt minētā pilsoņa nāves faktu, norādot viņa nāves laiku un vietu, tās iestāšanās apstākļus un iemeslus," teikts Lietuvas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Lietuvas Ārlietu ministrija piebildusi, ka Baltkrievijas iestādes pēdējā laikā ir pastiprinājušas naidīgas un provokatīvas darbības pret Lietuvas pilsoņiem, kuri atrodas Baltkrievijā. Ministrijas paziņojumā teikts, ka viņi tiek nelikumīgi aizturēti un pret viņiem tiek izvirzītas safabricētas apsūdzības.

Ministrija vēlreiz aicina Lietuvas pilsoņus atturēties no ceļošanas uz Baltkrieviju, bet tos, kas atrodas šajā valstī, nekavējoties to pamest.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu