Veselīga un mirdzoša āda pavasarī: Kas jāņem vērā?

Piedāvā Apotheka
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicātes foto

Pēc garās un nogurdinošās ziemas iestājies pavasaris – laiks, kad vēlamies nostiprināt imunitāti, iegūt vairāk enerģijas un, visbeidzot, arī parūpēties par ādas veselību un skaistumu. Gada aukstā sezona mūsu ādai nereti ir īsts pārbaudījums, ziemas mēnešos tā var zaudēt mirdzumu un starojumu, turklāt pavasarī būtiski mainās laikapstākļi, līdz ar to ikdienas ādas kopšanas rutīnā nepieciešams ieviest korekcijas. Kas jāņem vērā, lai uzlabotu ādas stāvokli pavasarī, stāsta sertificētā dermatoloģe Elīna Ozola.

„Ziemas mēnešos mūsu āda ir pakļauta virknei kaitīgo faktoru – aukstie un mitrie laikapstkākļi, temperatūras svārstības, vējš un nokrišņi, apkures radītais sausais gaiss – tas viss būtiski ietekmē ādas veselību un vizuālo izskatu. Pēc ziemas sezonas āda nereti ir sausa, raupja, blāva vai pelēcīga, iespējams novērot pat apsārtumu, velkošu sajūtu vai niezi. Iestājoties pavasarim, mainās ārējās vides apstākļi un līdz ar tiem – arī ādas vajadzības. Ādas atjaunošanai un tās veselības uzlabošanai nepieciešams veltīt papildu rūpes, un, izvēloties noteiktus ādas kopšanas līdzekļus, to iespējams paveikt daudz efektīvāk,” stāsta dermatoloģe Elīna Ozola.

6 padomi ādas kopšanai pavasarī

  1. Izvēlies vieglākas tekstūras mitrinošos krēmus!

Kad laikapstākļi kļūst siltāki, ziemas garderobi ierasts nomainīt uz plānāku un vieglāku apģērbu, un līdzīgi jārīkojas, arī domājot par sejas ādu – pavasarī tai nepieciešama vieglāka un plānāka krēma kārta. Izvēlies vieglas tekstūras krēmus vai gela tekstūras līdzekļus, piemēram, produktus, kas satur hialuronskābi. Tie nodrošinās ādas mitrināšanu un piepildīs sīkās krunciņas, bet neradīs biezas maskas sajūtu.

  1. Pavasara must-have – C vitamīns!

Pēc ziemas āda var izskatīties blāva, nogurusi un pelēcīga. Lai atgrieztu tai možumu, noderēs C vitamīns. Tas palīdz izlīdzināt grumbiņas un uzlabo ādas mirdzumu, kā arī palīdz samazināt tumšos plankumus un iegūt svaigāku un vienmērīgāku ādas toni. C vitamīns piedalās kolagēna sintēzē, aizsargā tā šķiedras no pārlieku ātras sabrukšanas, uzlabo audu dzīšanu, darbojas kā aizsarglīdzeklis pret ārējās vides piesārņojumu un aizsargā ādu no brīvajiem radikāļiem. Izvēlies krēmu vai serumu, kas satur C vitamīnu, piemēram, AVENE Vitamin Activ Cg serumu, kas efektīvi izlīdzinās grumbas un uzlabos ādas mirdzumu.

  1. Dod priekšroku produktiem, kas satur hialuronskābi!

„Vērtīgo hialuronskābi mūsu organisms izstrādā dabiskā veidā, tomēr laika gaitā un ārējo apstākļu ietekmē tās produkcija organismā samazinās, kā rezultātā šī svarīgā molekula jau iekarojusi pastāvīgu vietu dažādu skaistumkopšanas produktu sastāvā. Hialuronskābes galvenā funkcija ir ūdens molekulu piesaiste, un tādā veidā āda kļūst maigāka, tvirtāka, veidojas kolagēnās un elastīgās šķiedras, un āda spēj pilnvērtīgi funkcionēt visos tās līmeņos. Ja ādai trūkst hialuronskābes, tā kļūst sausāka, ļenganāka, samazinās kolagēna un elastīna sintēze, straujāk veidojas grumbas un paātrinās novecošanās process. Hialuronskābi var lietot gan seruma veidā, izmantojot to pirms sava iemīļotā mitrinošā krēma, gan izvēloties krēmu, kura sastāvā tā jau atrodama. Jāņem vērā, ka hialuronskābei mēdz būt dažāda molekulārā masa un atkarībā no tā, cik tā ir liela, molekula nokļūst vai nu ādas virsējos, vai ādas dziļākajos slāņos, proti – jo masa lielāka, jo iedarbība virspusējāka,” skaidro dermatoloģe.

  1. Pret ādas sausumu un novecošanos – B3 vitamīns!

Niacinamīds jeb B3 vitamīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns, kas darbojas kā antioksidants un pretiekaisuma aģents. Pateicoties tā pozitīvajām īpašībām, niacinamīds nereti tiek pievienots arī kopjošajai kosmētikai, palīdzot uzlabot ādas tekstūru, stiprinot tās aizsargbarjeru un tādējādi samazinot iekaisumu, kas izpaužas kā ādas sausums, kairinājums vai lobīšanās. Niacinamīds tāpat arī palīdz atbrīvoties no nevēlamās hiperpigmentācijas un uzlabo šūnu dzīvildzi un funkcionēšanu, tā palīdzot aizkavēt ādas novecošanos.

„B3 vitamīns atrodams virknē dažādu kosmētikas produktu – kā dienas un nakts krēmos un serumos, tā eļļās, losjonos un micelārajā ūdenī. Izvēloties sejas kopšanas līdzekļus, ieteicams pievērst papildu uzmanību to sastāvam – daudzi produkti satur ne vienu vien ādai vajadzīgo vielu. Piemēram, AVENE Hyaluron Activ B3 koncentrētā seruma sastāvā atrodams ne vien niacinamīds, bet arī hialuronskābe, tādējādi ļaujot nodrošinot ādu ar abām tik nepiciešamajām sastāvdaļām,” iesaka aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

  1. Veic pilnvērtīgu ādas attīrīšanu!

Lai krēmi, serumi un citi kopjošie produkti spētu efektīvi darboties, ādu nepieciešams pilnvērtīgi attīrīt no ziemas gaitā uzkrātā sabiezējuma. Šim nolūkam jāveic eksfoliācija jeb ādas pīlings, ko iespējams paveikt, ņemot talkā produktus, kas satur dažādas augļskābes, glikolskābi vai citas atlobošās sastāvdaļas. Eksfoliāciju ieteicams veikt ne biežāk kā vienu divas reizes nedēļā, un jāatceras, ka ādu nedrīkst berzēt pārmēru stipri, pretējā gadījumā var rasties ādas kairinājums. Ja neesi pārliecināta par vēlamo pīlinga veidu, konsultējies ar dermatologu vai kosmetologu – ņemot vērā tavu ādas stāvokli, speciālists ieteiks piemērotāko līdzekli eksfoliācijas veikšanai mājas apstākļos.

  1. Labākais draugs ilgstošai ādas nenovecošanai – SPF!

„Uzspīdot pirmajiem saules stariem, nereti rodas vēlme pēc iespējas biežāk uzturēties ārpus telpām, tā smeļoties dabas un saules enerģiju un sevi pozitīvi uzlādējot pēc garās ziemas. Tomēr svarīgi paturēt prātā, ka pavasarī āda vēl nav sagatavojusies saules sezonai, un pat pirmie saules stari var radīt ādas apdegumu, kairinājumu vai alerģisku reakciju. Tāpat vērts atgādināt, ka saules starojums iznīcina ādas kolagēnās un elastīgās šķiedras, tādējādi veicinot sīko grumbiņu un pigmenta veidošanos, kas liek ādai strauji novecot. Nebaidies iet dabā un saulē, bet vienmēr lieto saules aizsarglīdzekli ar SPF50+, piemēram, AVENE SUN aizsarglīdzekli fluīdu, kas piedāvā plaša spektra ikdienas aizsardzību pret saules staru kaitīgo ietekmi,” piekodina dermatoloģe.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu