Lielveikalu tīkli maldina pircējus, uzdodot ievestos gurķus par Latvijas; PVD ierosina procesu pret "Maxima" (6)

Papildināts 13:25, 15. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

14. martā Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) saņēma informāciju no padomē esošās asociācijas “Latvijas Dārznieks” par iespējamajiem pārkāpumiem vienā no lielākajiem tirdzniecības tīkliem Latvijā. Lauksaimnieki pauž bažas, ka veikalu tīkls var maldināt Latvijas iedzīvotājus un kaitēt vietējiem ražotājiem, uzdodot no ārzemēm ievestos gurķus un citus dārzeņus par Latvijas ražojumu, paziņojusi LOSP.

“Ir publiski pieejama informācija par to, ka Polija lielos apjomos iepērk dārzeņus, it īpaši gurķus no Krievijas. Tajā pašā laikā gurķi jau pašlaik tiek pārdoti Latvijas lielveikalos ar norādi, ka tie audzēti Polijā. Tas liek mums, Latvijas lauksaimniekiem, uztraukties par to, vai nenotiek Latvijas iedzīvotāju maldināšana un Eiropas tirgus kropļošana,” paziņoja “Latvijas Dārznieks” valdes loceklis Jānis Bērziņš.

Viņš uzsver, ka runājis ar vairākiem Latvijas dārzeņu audzētājiem, jautājot par gurķu ražu un piegāžu apjomu pašlaik. Dārzeņu audzētāji norādījuši, ka mazo lauku gurķu novākšana ir tikko sākusies, un pašlaik ievāktās ražas apjoms ir samērā neliels. Citiem vārdiem sakot, gurķu novākšanas sezona Latvijā ir tikai sākusies, bet veikalos jau pašlaik vairumā var atrast gurķus, kur kā izcelsmes valsts ir norādīta Latvija.

“Mēs esam apspriedušies ar padomes valdes locekļiem, un ar nožēlu nākas konstatēt, ka veikalos ir pārāk daudz neskaidrību, ja skatās uz dārzeņiem, kas tiek pārdoti “zem Latvijas karoga un nosaukuma”. Vēl jo vairāk – šie dārzeņi nav tie lētākie, un tas rada nepareizu un kaitniecisku priekšstatu par Latvijas dārzeņiem un lauksaimnieku reputāciju.

Tā tam nevajadzētu būt, lai dārzeņi, kas importēti no citām valstīm, it īpaši no Krievijas, tiktu pārdoti kā Latvijas ražojums!

Esam vērsušies Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) ar lūgumu veikt pārbaudes veikalos un aicināt katru cilvēku uzmanīgi pievērst uzmanību tam, kādi dārzeņi tiek likti iepirkumu groziņā,” sacīja LOSP valdes loceklis Guntis Gūtmanis.

Tāpat tiek norādīts, ka pēc LOSP biedru vēršanās PVD uzreiz tika veikta pārbaude tirdzniecības vietā, kas norādīta iesniegumā. PVD ziņo, ka 12. martā veiktajā pārbaudē tika secināts, ka pārdošanā ir lauku gurķi, kā izcelsmes valsts norādīta Latvija. Savukārt pavadošajā dokumentācijā teikts, ka gurķu izcelsmes valsts patiesībā ir Polija. PVD lēma sākt administratīvo procesu. Tiek norādīts, ka PVD turpinās veikt pārbaudes veikalu tīklos.

LOSP aizdomas par maldinošu informāciju par izcelsmes valsti ir attiecināmas ne tikai uz gurķiem, bet arī tomātiem un citiem dārzeņiem. Bērziņš norāda, ka Latvijā pašlaik tomātus lielos apjomos var piegādāt tikai divi lielie ražotāji – “Getliņi EKO” un “Mežvidi”, kas tomātus audzē siltumnīcās.

Tāpat radušies jautājumi par kāpostiem, kam kā izcelsmes valsts norādīta Kazahstāna. Šobrīd Kazahstānā nav kāpostu novākšanas sezona. Katram dārzenim ir sava ražas sezona, tāpēc katram pircējam pašam ir jāizvērtē šī informācija, izvēloties svaigus produktus veikalu tīklos.

Aģentūra LETA ziņo, ka PVD, pārbaudot sūdzību par SIA "Maxima Latvija" veikalu Grostonas ielā 1, konstatējis Polijas izcelsmes gurķus, kuriem par izcelsmes valsti norādīta Latvija, informējuši PVD pārstāvji.

PVD pārstāvji norāda, ka, veicot pārbaudi, noskaidrots, ka gurķu izcelsmes valsts ir, nevis Latvija, kā to norādījis tirgotājs, bet gan Polija. Tirgotājs pārkāpumu nekavējoties novērsis. Par šo gadījumu sākts administratīvā pārkāpuma process.

Kā atzīmē PVD pārstāvji, pārbaudes veiktas arī citās "Maxima Latvia" tirdzniecības vietās, taču līdzīgi gadījumi konstatēti netika. PVD pārtikas tirdzniecības vietas uzrauga regulāri, veicot gan plānveida, gan ārpuskārtas pārbaudes.

Tāpat PVD norāda, ka ik pavasari, sākoties vietējo dārzeņu, augļu un ogu sezonai, PVD šo produktu tirdzniecībai pievērš pastiprinātu uzmanību. Tas tiek darīts gan tādēļ, ka tirgotājam tirdzniecības vietā ir obligāti jānorāda svaigu dārzeņu augļu un ogu izcelsme, gan tādēļ, ka tieši šajā periodā tirgotāji mēdz no citām valstīm ievestos dārzeņus uzdot par vietējiem.

PVD februāra beigās pārbaudīja vairākus vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumus, jo tika saņemta informācija par iespējamu patērētāju maldināšanu, Baltkrievijas un Krievijas izcelsmes gurķus uzdodot par Polijas. No teju desmit pārbaudītajiem mazumtirgotājiem uzņēmumā SIA "Kvalass" ar trim tirdzniecības vietām Rīgas centrāltirgū konstatēts, ka pārdevējs patērētājus ir maldinājis par preču izcelsmi, jo Krievijas izcelsmes gurķus pircēji negribot pirkt. Par šo gadījumu sākts administratīvā pārkāpuma process, informēja PVD pārstāvji.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu