Eiropiešiem neierastas īpatnības, kas jāielāgo, atpūšoties Taizemē (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Amnartk/Shutterstock

Taizemes smaidīgie cilvēki, daudzveidīgie ēdieni, svaigie tropu augļi, neskaitāmie tempļi un tropiskā daba ar ziloņu parkiem priekšgalā jau vien ir labs iemesls uz šejieni doties un to visu pieredzēt. Eksotikas apdvestais galamērķis ar savu spilgto kultūru un elpu aizraujošajām ainavām vilina ceļotājus izbaudīt nozīmīgus mirkļus un neaizmirstamus piedzīvojumus. No rosīgajiem Bangkokas tirgiem līdz mierīgām un neskartām Puketas pludmalēm.

Sadarbībā ar "Novatours" sniegsim padomus, kas lieti noderēs, dodoties ceļojumā uz šo valsti. Lasi tālāk un uzzini, kuri ir Taizemes populārākie galamērķi, kādas ir transporta un klimata īpatnības, kur gardi paēst, kādas izklaides ieplānot un kādi eiropiešiem neierasti noteikumi jāielāgo, atpūšoties Taizemē.

Divi populārākie Taizemes galamērķi

Bangkoka. Noslēpumiem pārbagātā Taizemes galvaspilsēta ir populārākais tūrisma galamērķis visā valstī, tādēļ to noteikti vajadzētu ieplānot apmeklēt. Bangkoka tiek dēvēta arī par "Austrumu Venēciju”, jo tai ir sarežģīta kanālu sistēma, kas savieno pilsētas kvartālus ar upi, un ir maz maģistrālo ceļu. Šo neparasto pilsētu ir iespējams iepazīt ne tikai no stereotipiskās tūristiem redzamās puses, bet arī no daudz neparastākiem skatu leņķiem.

Foto: TWStock/Shutterstock

Tā, piemēram, Bangkokas “peldošais tirgus" piedāvā visdažādāko augļu un dārzeņu izvēli, kā arī svaigi spiestas sulas un turpat laivā gatavotus tradicionālus taizemiešu ēdienus un uzkodas. Bet, ja kāds nolemtu sastādīt tipiska Bangkokas tūrista klišejiskāko fotogrāfiju reitingu, TOP3 noteikti iekļūtu "zelta trīsstūris" selfijs ar Lielās pils sargu, kadrs ar “Wat Pho” guļošo Budu un no “Wat Arun” virsotnes iemūžināta pilsētas panorāma. Lai gan visi pieminētie apskates objekti atrodas tiešā redzamības zonā viens no otra, to apskatei noteikti jāieplāno visa diena. Starp citu, tieši “Wat Pho” templis tiek uzskatīts par pasaulslavenās tajiešu masāžas šūpuli.

  • Šajā rakstā atklājām vēl TOP9 piedzīvojumus, ko izbaudīt Taizemes krāšņajā galvaspilsētā.

Puketa, kas atrodas 867 km no valsts galvaspilsētas Bangkokas, ir lielākā Taizemes sala, kurai pieder vēl 32 mazākas saliņas. Salu pārklāj 70 % kalnu. Ar valsts kontinentālo daļu to savieno tilts-dambis. Puketas pasakaini krāšņā daba, sniegbaltās pludmales, klusie līči un dzidrā ūdens lagūnas ir padarījuši šo salu par vienu no populārākajiem Taizemes galamērķiem.

Foto: Day2505/shutterstock

Puketa ir dzīvs iemiesojums idilliskai paradīzes salai, kādas vērojamas uz pastkartēm: džungļu sulīgais zaļums un slaikās palmas kontrastē ar aizvēsturisku kalnu nogāzēm, krāšņiem ūdenskritumiem un civilizācijas neskartām balto smilšu pludmalēm. Tajā pašā laikā uz salas ir arī baudāma luksusklases atpūta ar izciliem golfa laukumiem, izsmalcinātiem restorāniem un viesnīcām, kuru piedāvājums apmierinās pat visprasīgākos. Puketas ielās var apbrīnot ķīniešu-portugāļu arhitektūru un izbaudīt neskaitāmus sporta un atpūtas piedāvājumus, bet Puketas salas ir ideālas jahtu un zemūdens izbraucieniem, niršanai, golfam un citām aktivitātēm un izklaidēm, kādas vien sirds vēlas, – no aizraujošiem šoviem, kas atklāj Taizemes vēsturi un kultūru, līdz iespaidīgiem eksotisko jūras iemītnieku akvārijiem un virpuļojošai naktsdzīves dunai, kas nerimst līdz pat rītausmai.

Klimats

Vislabāk uz Taizemi ceļot laikā, kad Latvijā valda nemīlīgi laikapstākļi, jo šī eksotiskā valsts lutina ar patīkami vasarīgu klimatu visa gada garumā.

Taizeme ir tūristu iecienīts galamērķis, tādēļ ceļojumu vēlams plānot savlaicīgi. Piemēram, "Novatours" martā ir pieejami vairs tikai daži lidojumi uz Taizemi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, bet rudenī atgriezīsies plašāks piedāvājumu klāsts.

Karstā laika dēļ ne tikai ceļotāji, bet arī paši taizemieši lielākoties veic āra aktivitātes agri no rītiem, kad vēl nav tik liela svelme. Tādēļ ieteicams ieplānot apskates vietu apmeklēšanu, sekojot šim padomam, lai varētu atgriezties vēsajā viesnīcas numuriņā vai apartamentos ar gaisa kondicionieri līdz pusdienas laikam, kad staigāt pa pilsētu ir kā pa karstu pannu.

Braucot uz Taizemi periodā no marta beigām līdz oktobra beigām, kad Latvijā ir vasaras laiks, jārēķinās ar 4 stundu starpību – ja Latvijā ir pulksten 9 no rīta, tad Taizemē ir jau 13 pēcpusdienā.

Transports

Jāņem vērā, ka Taizemes pilsētas, tostarp arī Bangkoka, nav īpaši ērtas gājējiem vai velobraucējiem, jo satiksme ir ļoti intensīva, ietvju ir maz, bet gājēju pārejām šeit ir simboliska nozīme. Tāpēc

visizdevīgāk ir īrēt motorolleru, kas krietni atvieglo pārvietošanās jautājumu, jo pilsētās satiksme ir pakārtota motobraucējiem.

Ar motorolleru var arī braukt ārpus pilsētas uz apskates objektiem –neskaitāmiem iespaidīgajiem budistu un hinduistu tempļiem, nacionālajiem parkiem, ūdenskritumiem, ziloņu "svētnīcām" un pat uzbraukt Taizemes augstākajā virsotnē.

Foto: Grusho Anna/Shutterstock

Tiesa, ja iepriekš ar motorolleru nav braukts un ir mazs autovadītāja stāžs, Taizeme īsti nebūs tā vieta, kur sākt mācīties braukt, jo satiksme šeit ir strauja un eiropiešu prātam neizprotama.

Labā ziņa tiem, kuri ceļo vieni, bet grib izmantot taksometra pakalpojumus, – jums nav jāpārmaksā par auto, jo tā vietā var izvēlēties mototaksi, kas izmaksās lētāk.

Motocikla vadītājs jums iedod ķiveri, iekārtojieties viņam aiz muguras un aidā! Ja arī šis variants šķiet par dārgu vai nav pieņemams, tad vislētākais variants ir sarkanie busiņi jeb "songthaew", kas ir vietējais sabiedriskais transports, taču tādā gadījumā precīzi jāzina, kur atrodas pietura un kur vēlaties nokļūt, jo pretējā gadījumā pastāv liela iespēja aizbraukt neceļos.

Foto: Victoria_Hunter/Shutterstock

Ēdieni

Ja tev patīk Āzijas virtuve un asi ēdieni, tad mums ir labas ziņas – Taizemē tavs vēders būs pilns, turklāt bez kaitējuma maciņam.

Taizemiešu tradicionālie ēdieni dažādos topos un blogos tiek uzskatīti par visgardākajiem Āzijā: pad thai, sarkanais karijs, tom yam un lipīgie rīsi ir tikai daļa no bagātīgās vietējās garšu buķetes. 

Foto: Christian Mueller/Shutterstock

Dzēriens, ko noteikti vajadzētu nobaudīt, ir ledus tēja. Labākā tiek pasniegta plastmasas trauciņos tieši no ielu tirgotāju ratiem un izskatās koši oranža. Tas ir gards, spēcīgs un salds kofeīna "spēriens", pagatavots no stipras melnās tējas, kas sajaukta ar kondensēto pienu un garšvielām.

Gardēžiem kā obligāts pasākums būtu jāieplāno kāda taizemiešu ēdiena gatavošanas meistarklase, kas pieejamas ļoti plašā klāstā.

Tiem, kuri nekad nav baudījuši Āzijas ēdienu, atklāsies pilnīgi jauna kulinārā pasaule.

Nedēļas nogalēs, iepriekš "apbruņojoties" ar tukšu vēderu, ieteicams aiziet uz kādu no nakts tirgiem un izbaudīt taizemiešu ielu ēdiena burvību. Ja ir vēlme ēst taupīgi (2-3 eiro par normālu ēdienreizi), tad tieši vietējais "street food", rīsi un tirgū nopērkamie svaigie dārzeņi un augļi būs optimāls plāns.

Foto: Christian Mueller/Shutterstock

Ja gribi laiskoties savos apartamentos, nedodoties uz restorāniem un kafejnīcām, iesakām izmantot vietējās ēdienu piegādes aplikācijas (piem., "Grab", "Shopee", "FoodPanda"), kas piedāvā par aptuveni 20 centiem piegādāt maltīti līdz pat durvīm.

Kas jāielāgo, atpūšoties Taizemē

Ģērbies pieklājīgi! Ierodoties Taizemē, karstums ļoti priecē, līdz ar to gribas ģērbties pēc iespējas knapākos apģērbos. Tomēr, īpaši apmeklējot svētvietas, neaizmirsti, ka drēbēm ir jānosedz ceļus, plecus, krūtis un vēderu. Šā iemesla dēļ ceļojumā vērts paņemt līdzi lielu šalli, jo to var izmantot, lai apsegtu plecus vai aptītu kā svārkus.

Esi gatavs novilkt apavus! Ieejot lielākajā daļā vietu – tempļos, SPA, mājās un citur – obligāti jānovelk apavi, pretējais var tikt uzskatīts par rupjību. Tāpēc mēs ļoti iesakām valkāt apavus, kurus ir viegli uzvilkt un novilkt.

Foto: Andrey_Vasiliskov/Shutterstock

Nēsā līdzi skaidru naudu! Ņem vērā, ka Taizemē skaidras naudas norēķini ir populārāki par norēķiniem ar karti. Valstī ir daudz valūtas maiņas punktu un bankomātu, tāpēc skaidras naudas sagādāšana nav problēma.

Neaiztiec cilvēku galvas! Izklausās dīvaini, un maz ticams, ka tu vēlēsies pieskarties kāda svešinieka galvai, taču atceries, ka Taizemē galva tiek uzskatīta par ķermeņa svētāko daļu un pieskarties tai ir ļoti liela necieņa.

Nefotografē cilvēkus bez atļaujas! Tas tiek uzskatīts par nepieklājīgu rīcību. Tomēr, ja palūgsi, tu gandrīz vienmēr saņemsi piekrišanu, tāpēc nav iemesla mēģināt slapstīties, riskējot būt rupjam.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu