Krievija Ukrainas dronu uzbrukumos zaudējusi 10% naftas pārstrādes kapacitātes (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas īstenotie dronu uzbrukumi pret lielākajām Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām devuši nozīmīgu efektu – Krievijā paralizēta aptuveni desmitā daļa no degvielas ražošanas nozares. Pašlaik 13% no kopējās naftas pārstrādes rūpnīcu kapacitātes atrodas avārijas dīkstāvē, vēsta “Reuters”, atsaucoties uz Krievijas naftas pārstrādes nozares datiem.

Ja ņem vērā tikai naftas pārstrādes rūpnīcas, kuras ražo benzīnu un dīzeļdegvielu, tās zaudējušas aptuveni 9% no ražošanas kapacitātes, kas ir 77,4 tūkstoši tonnu diennaktī.

Avārijas dīkstāves laikā naftas pārstrādes rūpnīcas nav pārstrādājušas vairāk nekā 3,5 miljonus tonnu naftas, kas ir 10 reizes vairāk nekā 2022. un 2023. gadā kopā. Turklāt arī dronu uzbrukumos bojāto iekārtu skaits palielinājies trīskārt, un marta vidū avārijas remonti bijuši 1,4 reizes biežāk nekā plānotie remonti.

Tiek norādīts, ka 12. martā drona triecienā cieta “Lukoil” naftas pārstrādes rūpnīca Ņižegorodā. Tā rezultātā dīzeļdegvielas ražošanas apjoms samazinājās teju divas reizes – no 10,6 līdz sešiem tūkstošiem tonnu diennaktī. Benzīna ražošanas apjoms samazinājies par ceturto daļu – līdz 5,7 tūkstošiem tonnu dienā.

Dienu vēlāk, 13. martā, cieta “Rosņeftj” naftas pārstrādes rūpnīca Rjazaņā, kas ar degvielu apgādā Maskavu un tās apgabalu. Pēc ugunsgrēka rūpnīcā apstājušās divas iekārtas – AT-6 un AVT-4. Tā rezultātā rūpnīca zaudējusi trešdaļu no savas benzīna un vairāk nekā pusi dīzeļdegvielas kapacitātes.

16. martā drona uzbrukuma dēļ aizdegās vienīgā naftas pārstrādes iekārta citā “Rosņeftj” rūpnīcā – Srizaņā. Tā rezultātā rūpnīca, kas iepriekš ik dienas saražoja 4,3 tūkstošus dīzeļdegvielas un divus tūkstošus tonnu benzīna, pilnībā apturēja darbu. Rezerves iekārta AVT-5 jau vairākus gadus atrodas dīkstāvē, un tās iedarbināšana aizņems laiku. Vēl ir jautājums – vai tas vispār izdosies. Labākā scenārija gadījumā rūpnīca varēs saražot vien pusi no iepriekšējā benzīna apjoma.

Ražošanas apjoma kritums jau izsaucis vairumtirdzniecības cenu svārstības. Cenas kāpušas par vairāk nekā desmito daļu un pārsniegušas septembra un oktobra līmeni, kad Krievijā bija vērojams degvielas deficīts, sasniedzot jaunu cenu rekordu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu