Pavasara tīrīšana ne tikai skapī, bet arī organismā! Efektīvākās detoksa tējas

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Iestājoties pavasarim, pieaug vēlme ne tikai nomainīt garderobi, bet arī veikt organisma attīrīšanu. Kā to panākt ar dabas veltēm?

Bieži vien "detokss" tiek uzskatīts par mārketinga triku, jo dabīgo detoksu jau veic mūsu orgāni - aknas, nieres, plaušas, zarnas, pat āda. 

Taču detoksa paveidu ir ļoti daudz, un viens no tiem ir organismu attīrošās tējas, kam piemīt urīndzenošs vai vēdera izeju veicinošs efekts.

Latvijas daba dāsni piedāvā dažādas dabas veltes, no kurām pagatavot garšīgus un veselīgus dzērienus, stāsta aptieku tīklu "Apotheka" farmaceite Laila Zālīte.

Viņa turpina: "Zāļu tēju klāsts ir plašs, turklāt tējas var gatavot gan no viena auga, gan samaisot vairākus augus kopā. Dabas veltes var izmantot gan vēsā laikā, lai sasildītos, gan siltā laikā, lai atspirdzinātos, papildinot istabas temperatūras ūdeni ar dažādiem augiem. Tomēr jāņem vērā, ka ārstnieciska efekta panākšanai nepietiks ar vienkārši aplietu zāļu tēju – ārstniecībā, līdzīgi kā medikamentu lietošanā, stingri jāievēro receptūra, tējas lietošanas ilgums un kārtība."

Piemēram, gremošanas traucējumu gadījumā var lietot piparmētru vai kumelīšu tēju. 

Arī melisai piemīt nomierinošas, spazmolītiskas īpašības, turklāt tā pozitīvi ietekmē kuņģa-zarnu trakta darbību. Tās garša ir līdzīga piparmētrai, taču maigāka un tajā jūtams citruss.

Par vienu no iecienītākajām detoksikācijas tējām tiek uzskatītas pienenes, kuras ir bagātas ar vērtīgām uzturvielām un vitamīniem, kuri palīdz aknu un nieru darbībai. Tās ir diurētiskas, novērš vēdera uzpūšanos un uzlabo vielmaiņu.

Diždadzis, brūkleņu un meža zemeņu lapu tējas ir urīndzenošas un žultsdzenošas, turklāt var mazināt kuņģa – zarnu trakta iekaisumu.

Savukārt ugunspuķe palīdz tad, ja nomoka zarnu problēmas, kuņģa čūla, gastrīts un kuņģa spazmas. Tā palīdz arī pret aizcietējumiem. 

Ancītis var palīdzēt uzturēt normālas aknu funkcijas, bet koriandrs, ķimenes, vijolīte - normālas gremošanas sistēmas funkcijas.

Tas, ko varam ievākt jau tagad, ir nātres – tajās pašlaik ir vislielākā vitamīnu koncentrācija. 

“Attīrošās tējas ik pa laikam var lietot ikviens cilvēks bez nopietnām veselības problēmām. Tādā veidā var uzlabot pašsajūtu un veselību, un jo tīrāks organisms, jo spēcīgāka imunitāte. Pēc attīrošo tēju lietošanas ķermenis tāpat arī efektīvāk uzņem minerālvielas un vitamīnus,” stāsta farmaceite.

Ņem vērā! Lai veicinātu organisma attīrīšanos dabīgā veidā, ir svarīgi pievērst uzmanību atbilstošam uzturam un veselīga dzīvesveida ievērošanai kopumā. Kā arī, ja iegādājies jau gatavas tējas, pievērs uzmanību to lietošanas instrukcijai!

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu