Saeima atkārtoti noraida NA rosinājumu attaisnoto izdevumu slieksni palielināt līdz 1000 eiro (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas zināšanu centra "Naudas pasaule" ekspozīcija.
Latvijas Bankas zināšanu centra "Naudas pasaule" ekspozīcija. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeima ceturtdien, 21. martā, atkārtoti noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu palielināt gada ienākumu deklarācijā iekļaujamo attaisnoto izdevumu limitu no esošajiem 600 eiro līdz 1000 eiro.

Jau marta sākumā NA deputāti bija iesnieguši lēmumprojektu, kas paredzēja uzdot finanšu ministram veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību, līdzšinējo gada ienākumu deklarācijas attaisnoto izdevumu slieksni palielinot no 600 eiro līdz 1000 eiro un šo lēmumu apstiprināt valdībā.

Toreiz Saeimas sēdē koalīcijas deputāts, "Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs aicināja balsot pret minēto lēmumprojektu, jo patlaban jautājums jau tiekot vērtēts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes darba grupā.

Šodien NA politiķe Ilze Indriksone norādīja, ka opozīcijas deputāti atkārtoti iesnieguši šo priekšlikumu, jo finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) esot intervijā apliecinājis, ka viņš neredz iespēju palielināt attaisnoto izdevumu slieksni, jo budžets ir ļoti saspringts.

Indriksones ieskatā, tas ir Saeimas lēmums. "Ja finanšu ministrs šo uzdevumu nevēlas izpildīt un saka, ka viņš neredz iespēju, mēs nedrīkstam, vienkārši izsakoties, lāpīt budžetu vai taupīt uz iedzīvotāju veselības, izglītības un bērnu izglītības izdevumiem," teica deputāte.

NA likumprojekta anotācijā skaidro, ka privātpersonu gada ienākumu deklarācijas attaisnoto izdevumu slieksnis nav pārskatīts no 2018.gada 1.janvāra, un kopš tā laika vidējā alga valstī ir pieaugusi par 65,98%, kā arī esošā attiecināto izdevumu sliekšņa pārsnieguma daļa veido 160 744 260,66 eiro, kas tiek ieturēta valsts pusē un netiek izmaksāta fiziskajām personām.

Deputāti norāda, ka pašreiz gadījumos, kad gada ienākumu deklarācijā attaisnotie izdevumi pārsniedz 600 eiro, atlikušo summu pārceļ uz nākamo gadu. Pārsniedzot 600 eiro limitu gadu no gada, veidojas neizmaksāta būtiska valsts ieturētā summa, kas patlaban ir jau 160 miljoni eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu