Jaunā vietnē apkopo finanšu krāpnieku metodes un padomus aizsardzībai no tiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: wk1003mike/Shutterstock

Lai mazinātu cilvēku atsaucību krāpnieku zvaniem, e-pastiem, īsziņām un citām izkrāpšanas metodēm, Finanšu nozares asociācija (Asociācija) šī gada Finanšu pratības nedēļas ietvaros aicina ikvienu apmeklēt tīmekļvietni www.neuzkeries.lv , kas apkopo būtiskāko informāciju par to, kā neuzķerties uz krāpnieku ēsmām.

Tīmekļvietne www.neuzkeries.lv brīdina par krāpnieku darbības metodēm un tajā apkopoti gan biežāk izmantotie krāpniecības veidi un padomi, kā uz tiem neuzķerties, gan krāpnieka raksturojums, gan spilgti pieredzes stāsti no krāpšanas upuriem. Asociācija uzsver, ka informēts un zinošs cilvēks spēs atpazīt krāpniecību un atšķirt to no savas bankas vai citas iestādes saziņas.

Biežākās krāpniecības metodes – iebiedējoši zvani un piedāvājumi gūt milzu peļņu

Analizējot dažādu uzņēmumu un iestāžu brīdinājumus par finanšu krāpnieku aktivitātēm šī gada pirmajos mēnešos un pērn, redzams, ka krāpnieki visbiežāk zvana un iebiedē. Viņi uzdodas par finanšu uzraugiem vai bankas darbiniekiem un norāda uz nelikumīgām darbībām vai neapstiprinātiem paskaitījumiem no potenciālā upura konta.

Plaši izmantotas shēmas ir arī aicinājums investēt naudu dažādās platformās, kas sola īpaši lielu peļņu. Šādos gadījumos krāpnieki zvana un aicina cilvēkus instalēt attālinātas piekļuves programmatūru, ar kuru krāpnieki iegūst kontroli pār viedierīci. Viltotu internetbanku saites tika sūtītas ne vien īsziņās un e-pastos, bet izvietotas arī Google meklētājā. Joprojām aktuālas ir arī viltus tirdzniecības platformas internetā, mantojumu e-pasti un romantiskā krāpniecība.

Saņemot aizdomīgu zvanu – nekavējoties pārtrauc to un sazinies ar savu banku! Banka nekad neatteiks padomu un veiks nepieciešamās darbības, lai pasargātu savu klientu no krāpniecības!

Ieteikums lietot ugunsmūri

Lai aizsargātu Latvijas iedzīvotājus no krāpnieciskām vietnēm, CERT.LV sadarbībā ar NIC (.LV domēna vārdu reģistra uzturētāju) ir izveidojuši bezmaksas rīku - DNS ugunsmūri. Vairāk informācijas par DNS ugunsmūra darbību un uzstādīšanu atrodams https://dnsmuris.lv/.

Savukārt, ja vēlaties ieguldīt, vienmēr pārliecinieties, ka esi izvēlējies licencētu starpnieku, ko varat izdarīt Latvijas Bankas tīmekļvietnē.

Ja esat saskārušies ar krāpšanas mēģinājumu:

  • Nekavējoties informējiet ar savu banku;
  • Vienmēr ziņojiet policijai par šādiem gadījumiem, arī tad, ja tikai jūs tikai mēģināja apkrāpt. Rakstiet uz cyber@vp.gov.lv;
  • Ja esiet apkrāpts, vērsieties policijā ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu;
  • Izmantojiet mobilo aplikāciju “Mana drošība”, lai ziņotu par krāpnieku aktivitātēm vai aizdomīgām situācijām digitālajā vidē.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu