Ko darīt, ja kredītu maksājumu problēmas ieilgušas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Andreassolbakken/Shutterstock

Finansiālo situāciju var sarežģīt dažādi neparedzami notikumi un neplānoti pēkšņi izdevumi, taču, gadījumā, ja problēmas ir ieilgušas un nav vairs iespējams veikt kredītu maksājumus, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina apsvērt atbrīvošanu no parādsaistībām (ja parādu kopsumma nepārsniedz 5000 EUR, pastāvot īpašiem nosacījumiem) vai maksātnespējas procesu (ja parādu kopsumma pārsniedz 5000 EUR), portālu TVNET informē Patērētāju tiesību aizsardzības centra Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas Vecākā konsultante Dace Kalniņa. 

Informācija par fiziskās personas maksātnespējas procesa norisi ir pieejama Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļvietnē un Tieslietu ministrijas materiālā. Dokumentus var sagatavot pats vai arī ir iespēja dokumentu sagatavošanā izmantot konsultācijas.

Ja domā vērsties pēc palīdzības pie juridisko pakalpojumu sniedzēja, ņem vērā sekojošo:

  • Pirms piekrīti pakalpojumam un slēdz līgumu iepazīsties ar visu informāciju un pieejamām atsauksmēm par iespējamo juridisko pakalpojumu sniedzēju.
  • Ikvienā situācijā lēmums ir jāpieņem nesteidzīgi.
  • Arī tad, ja piedāvājums tiek izteikts telefoniski, patērētājam ir tiesības lūgt laiku pārdomām un līguma noteikumu iepazīšanai.
  • Pirms paraksti līgumu – obligāti to izlasi.
  • Pievērs uzmanību, ka iepriekš sagatavotos līguma projektos patērētājam (fiziskai personai) nedrīkst iekļaut tādus līguma noteikumus, kas ir pretrunā ar līgumslēdzēju pušu tiesiskās vienlīdzības principu un normatīvajiem aktiem, jo netaisnīgi līguma noteikumi nav spēkā, jau sākot ar līguma noslēgšanas brīdi. (Ar netaisnīgiem līguma noteikumiem var iepazīties Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 6. pantā, savukārt neskaidri un neprecīzi rakstveida līguma noteikumi tiek tulkoti par labu patērētājam).
  • Labākais veids, kā pasargāt sevi no maldinošiem solījumiem, ir būt informētam par fiziskās personas maksātnespējas procesa norisi.

Lai izvairītos no negodprātīgiem juridisko pakalpojumu sniedzējiem, atceries, ka neviens juridisko pakalpojumu sniedzējs nevar garantēt sekmīgu maksātnespējas procesa pabeigšanu, un noteikti ieskaties infografikā.

Tāpat arī atgādinām, ka ikvienam ir pienākums sadarboties ar parāda atguvēju, ja tiek saņemts paziņojums par parādu. Izvairīšanās no saziņas ar kreditoru var būt par iemeslu maksātnespējas procesa izbeigšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu