Noskaties Kāpēc Baltajā kāpā tiek izcirsti koki? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltā kāpa jeb Raga kāpa Lielupē.
Baltā kāpa jeb Raga kāpa Lielupē. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar TVNET redakciju sazinājās lasītājs ar lūgumu noskaidrot, kāpēc Baltajā kāpā, kas ir aizsargājams dabas objekts, tiek izcirsti koki. 

Lasītāja iesūtītajā video redzami grēdās sakrauti koki, un daudzviet no kokiem pāri palikuši vien celmi.

Baltā kāpa ir Bolderājas—Priedaines kāpu grēdas galējais rietumu gals. Tā atrodas Jūrmalas pilsētas teritorijā Lielupes labajā krastā starp Priedaini un Vārnukrogu. Kopš 1991. gada tas ir vietējas nozīmes īpaši aizsargājamais ģeoloģiski ģeomorfoloģiskais dabas objekts ar platību 35 hektāri. 

Kā redzams informatīvajā plāksnē, kas izvietota dabas objekta teritorijā, Baltajā kāpā koku ciršana ir aizliegta.

Kā TVNET informēja Elita Cepurīte, Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece, teritorija ir divu juridisku personu īpašums.

"Atļauju koku izciršanai izsniegusi Valsts meža dienesta Rīgas reģiona virsmežniecības Babītes mežniecība, kas arī varēs komentēt šo jautājumu," sacīja Cepurīte.

TVNET sazinājās ar Valsts meža dienestu, kura pakļautībā ir arī Babītes mežniecība, lūdzot skaidrot notikušo.

Kā pastāstīja Ieva Zadeika, Meža un vides aizsardzības daļas vecākā referente aizsargājamo dabas un kultūrvēsturisko objektu un teritoriju un to aizsargjoslu jautājumos, Valsts meža dienests pēdējo gadu laikā nav izsniedzis apliecinājumus koku ciršanai Jūrmalas Baltajā kāpā jeb valsts nozīmes īpaši aizsargājamā dabas teritorijā - ģeoloģiskajā un ģeomorfoloģiskajā dabas piemineklī “Buļļu kāpas”.

Taču 2023. gada nogalē un 2024. gada sākumā ir izsniegti apliecinājumi aizsargājamās teritorijas dienvidirietumu galam piegulošajā īpašumā – ciršanai kopšanas un izlases cirtē. Tā zemāk redzamos attēlos iezīmēta ar violetu krāsu.

Foto: VMD
Foto: VMD

"Īpašums atrodas Baltijas jūras un Rīgas jūras līča ierobežotas saimnieciskās darbības joslā un pilsētas teritorijā, tādēļ šajos mežos aizliegta kailcirte,

savukārt kopšanas un izlases cirtēm, kurām ir izsniegts ciršanas apliecinājums, aizlieguma nav.

Daļa izsniegto ciršanas apliecinājumu vēl ir spēkā līdz 2025.gada un 2026.gada beigām, jo īpašnieka pārskati par ciršanas pabeigšanu vēl nav iesniegti," skaidroja Valsts meža dienestā.

Citu ciršanas atļauju uz doto brīdi pie aizsargājamās teritorijas robežas nav, rezumē dienests.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu