Pensijas virs 1000 eiro saņem 7%, nevis 2% pensionāru (5)

Re:Check
Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Labklājības ministrs un Eiropas Parlamenta deputāta kandidāts Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība), vairākos raidījumos runāja par pensiju indeksāciju. Viņaprāt, godīgi būtu indeksēt visas pensijas, arī pašas lielākās. Kā vienu no argumentiem ministrs minēja lielo pensiju salīdzinoši mazo īpatsvaru.

TV Rīga24 15. marta raidījumā Ziņu tops ministrs teica:

“Nu, mēs esam sarēķinājuši krustām šķērsām. Kā es arī teicu, tad tie lielo pensiju, ja tā varam nosacīti teikt, saņēmēji, kas saņem pensijas virs 1000 eiro, tie ir divi procenti.”

Viņš to atkārtoja 21. martā, Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā:

“Ja mēs paskatāmies kopumā, virs 1000 eiro pensijas ir 2%, kas uz speciālo budžetu neatstāj lielu vai varbūt tik lielu ietekmi, kā mums liekas.”

Tā nav taisnība. Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) publiski pieejamajos datos redzams, ka pērn decembrī pensijas virs 1000 eiro saņēma 6,75 procenti jeb gandrīz 29,5 tūkstoši vecuma pensionāru. Pašlaik tie ir septiņi procenti, liecina VSAA Re:Check sniegtā informācija. Tātad trīsarpus reižu vairāk nekā minēja ministrs.

Re:Check jautāja Auguļa birojam, kādus datus ministrs izmanto, aizstāvot visu pensiju indeksāciju. Birojs aicināja sazināties ar pašu Auguli, taču viņš telefona sarunā atteicās atbildēt uz Re:Check jautājumiem.

Secinājums: Labklājības ministram un EP deputāta kandidātam Augulim nav taisnība, ka pensijas virs 1000 eiro mēnesī saņem tikai divi procenti pensionāru. Patiesībā tādas pensijas ir septiņiem procentiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu