Infografika Zāļu lieltirgotavu realizācija februārī Latvijā pieaugusi par 13%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Zāļu lieltirgotavas šogad februārī Latvijā realizējušas zāles 45,11 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 13% vairāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - janvāri - zāļu realizācijas apmērs samazinājies par 4%.

2024.gada februārī zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 4,06 miljonus medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām februārī pārdoti 3,69 miljoni medikamentu iepakojumu 39,45 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas februārī pārdoti 420 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamentu par 7,84 miljoniem eiro, kas ir par 24% mazāk nekā janvārī, tostarp 249 kompensējamo zāļu saraksta medikamenti.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu februārī bija 11,11 eiro, savukārt mediānas cena bija 6,23 eiro bez PVN, tostarp Latvijas Zāļu reģistrā iekļautām zālēm - seši eiro, bet nereģistrētām zālēm - 15,3 eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji februārī zāļu cenu pieaugumu deklarējuši 96 medikamentiem, bet cenas samazinājums deklarēts 32 medikamentiem. Par iemeslu cenu pieaugumam reģistrācijas apliecību īpašnieki galvenokārt minējuši ražošanas izmaksu pieaugumu.

Dati apkopoti no 78 licencētām zāļu lieltirgotavām, kas darbojās Latvijā.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā nav ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu