Spēļu biznesa asociācija atzinīgi izsakās par Satversmes tiesas spriedumu azartspēļu lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ar Satversmes tiesas (ST) spriedumu pēc būtības tiks pielikts punkts populistiskai retorikai un nesamērīgu, prettiesisku lēmumu pieņemšanai virknē Latvijas pašvaldību, ierobežojot azartspēļu darbību, pauda Latvijas Spēļu biznesa asociācijas (LSBA) prezidents Arnis Vērzemnieks.

Viņš uzsvēra, ka atzinīgi vērtē ST pasludināto nolēmumu lietā par azartspēļu organizēšanas ierobežojumiem Rīgas administratīvajā teritorijā un pauda gandarījumu par rezultātu.

"Normu, uz kuras balstījās Rīgas domes deputāti, tiesa atzinusi par neatbilstošu Satversmei, turklāt tiesas nolēmums stājās spēkā no tā parakstīšanas brīža - šodienas, tādēļ Rīgas domei nekavējoties jāpārskata administratīvie akti par licenču anulēšanu," skaidroja Vērzemnieks, piebilstot, ka ST spriedums kārtējo reizi atgādina, ka pašvaldību deputāti, piedaloties balsojumā, nedrīkst vadīties tikai pēc "sirdsapziņas" vai politiskās pārliecības, jo ir jāvērtē, kādas tiesiskās un ekonomiskās sekas balsojums var radīt.

Turklāt, kā minēja Vērzemnieks, ST norāda, ka azartspēļu organizēšana tūrisma mītnēs primāri ir atkarīga no komersanta izvēles iekļaut azartspēļu organizēšanas vietu viesnīcā pieejamo pakalpojumu klāstā. Viņš arī pauda, ka LSBA vairākkārt un ilgstoši Rīgas domes pārstāvjiem ir uzsvērusi, ka ne domei, ne pašiem azartspēļu organizētājiem nav iespējas ietekmēt viesnīcu nozares dalībniekus.

"Padarot vienas nozares eksistenci atkarīgu no citas nozares, pastāv tikai teorētiska iespēja turpināt darbību,"sacīja Vērzemnieks, iestarpinot, ka izvirzītais kritērijs - azartspēļu atrašanās tikai četru vai piecu zvaigžņu viesnīcā - praktiski nav izpildāms ņemot vērā esošo viesnīcu kategorijas, kā arī citus faktorus, piemēram, viesnīcu telpu platību un cita veida nepiemērotību azartspēļu organizēšanas vietu specifikai.

Vērzemnieks uzsvēra, ka, kamēr vien likumdevējs ir atļāvis azartspēļu organizēšanu visā valsts teritorijā un azartspēļu komersanti maksā azartspēļu nodevu par azartspēļu organizēšanas licences izsniegšanu, pašvaldībām nav tiesību aizliegt. "Nosacījumi, kas nav realizējami, nav uzskatāmi par izņēmumiem, kā to ir atzinusi Satversmes tiesa," teica Vērzemnieks.

LSBA ir biedrība, kuras sastāvā ir lielākie spēļu biznesa uzņēmumi Latvijā - "Alfor", "Klondaika", "Joker LTD" un "Olympic Casino Latvia". Biedrība iestājas par atbildīgu izklaidi un kvalitatīvu spēļu biznesa veidošanu Latvijā. Viens no LSBA mērķiem ir veicināt sabalansētas azartspēļu nozares politikas un stabilas regulatīvās vides izveidi azartspēļu nozarē.

LETA jau vēstīja, ka ST atzinusi, ka visā Rīgas administratīvajā teritorijā noteiktais ierobežojums organizēt azartspēles neatbilst Satversmei.

Nosakot konkrētas komercdarbības ierobežojumus teritorijas plānojumā, pašvaldības rīcībai ir jābūt objektīvi pamatotai un balstītai racionālos apsvērumos, norādīja ST.

Lieta tika izskatīta pēc vairāku personu pieteikumiem, kuri ir saņēmuši azartspēļu organizēšanas vietas licences, pamatojoties uz pašvaldības izdotām atļaujām atvērt spēļu zāles konkrētās vietās Rīgas administratīvajā teritorijā.

Apstrīdētā norma noteica, ka visā Rīgas administratīvajā teritorijā ir aizliegts organizēt azartspēles un sniegt attiecīgos azartspēļu pakalpojumus, izņemot, ja šādas azartspēļu organizēšanas vietas atrodas četru vai piecu zvaigžņu viesnīcās.

Tiesa atzina, ka azartspēļu organizēšana ir brīvas konkurences apstākļos pastāvošs legāls komercdarbības veids. Likumdevējs ir piešķīris pašvaldībai kompetenci patstāvīgi izvērtēt, kurās attiecīgās pašvaldības vietās vai teritorijās būtu nosakāmi azartspēļu organizēšanas ierobežojumi. Arī teritorijas plānojumā pašvaldība ir tiesīga noteikt neierobežoti daudz teritoriju, kurās azartspēles organizēt nav atļauts. Tomēr pašvaldībai ir jāievēro likumdevēja piešķirtajā pilnvarojumā noteiktais teritorijas izvērtēšanas princips.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu