Kas jāielāgo, pērkot sērijveida dzīvokli, lai tas nekļūtu par apgrūtinājumu

Tipveida projektu plusi un mīnusi
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KILO LUX/Shutterstock

Šobrīd aktīvākais segments mājokļu tirgū ir dzīvokļi padomju laikos būvētās tipveida jeb sērijveida mājās, liecina "Luminor" bankas apkopotā informācija. Kuri ir pieprasītākie projekti, kādi ir sērijveida ēku plusi un mīnusi, un kas sagaidāms šajā segmentā nākotnē, skaidro "Luminor bankas" mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

TOP3 populārākie tipveida dzīvokļi

Dzīvokļi tipveida ēku projektos, kas celti padomju laikos, kopumā ir aktīvākais segments mājokļu tirgū. Tiem ir liels piedāvājums un salīdzinoši pieejamas cenas, kā arī šie projekti plaši pieejami aktīvākajos Rīgas rajonos.

  • Ar visu Latvijas nekustamā īpašuma tirgū pieejamo sērijveida projektu namu tehniskajiem parametriem un tipveida dzīvokļu plānojumiem vari iepazīties šeit.

TOP3 pieprasītākie dzīvokļi ir 464. sērijas mājās jeb tā sauktajos lietuviešu projektos, Hruščova laika ēku projektos un specprojektos, jo tiem ir ērti plānojumi, liels piedāvājums un salīdzinoši pieejamas cenas.

Tāpat joprojām pieprasītākie ir divistabu dzīvokļi. Pēdējā laikā lielāks pieprasījums bijis pēc jau izremontētiem dzīvokļiem, jo remonta cenas ir kāpušas un tā veikšanai ir nepieciešams arī papildu laiks.

Pieprasītākie rajoni tipveida dzīvokļiem un cenas

Lūgts prognozēt sērijveida dzīvokļu tirgus attīstību, Kaspars Sausais lēš, ka

tuvākajā nākotnē cenas tipveida dzīvokļiem saglabāsies esošajā līmenī ar tendenci palielināties.

Liela nozīme ir mājokļa atrašanās vietai, kas ietekmē arī cenu. Dzīvokļi sērijveida mājās ir praktiski visās ekonomiski aktīvajās lokācijās, turklāt to piedāvājums ir salīdzinoši plašs. Lielākais sērijveida dzīvokļu piedāvājums šobrīd ir Purvciemā, Ķengaragā, Pļavniekos un Imantā, savukārt pieprasītākos rajonos, piemēram, Āgenskalnā, centrā, Purvciemā un Teikā, mājokļu cenas varētu augt straujāk.

Salīdzinot ar jaunajiem projektiem, sērijveida dzīvokļi cenas ziņā ir pieejamāki vairumam kredītņēmēju –

ja tipveida projektiem cena Rīgā ir vidēji 1000 eiro/m2, tad jaunajos projektos – 2200 līdz 2700 eiro par kvadrātmetru.

Sērijveida projektu plusi un mīnusi

Tomēr, lai iegādātais dzīvoklis nākotnē nekļūtu par apgrūtinājumu, pirms īpašuma iegādes vajadzētu ņemt vērā vairākas nianses.

"Kā lielāko mīnusu sērijveida dzīvokļiem var minēt ēku kopējo tehnisko stāvokli, kas daudzos gadījumos varētu būt labāks – it īpaši ēkas energoefektivitātes ziņā.

Par tehniski kvalitatīvākām tiek uzskatītas mūra ēkas vai tādas, kuru būvniecībā kombinēti paneļi ar mūra sienām. Tomēr lielāka nozīme ir mājas tehniskajam stāvoklim un tam, vai ir veikti regulāri ieguldījumi ēkas uzturēšanā. Daudzviet ir novecojuši ēku tehniskie risinājumi, piemēram, dzīvokļos nav uzstādīti individuālie siltuma skaitītāji.''

Aizvien vairāk uzmanības tipveida dzīvokļu novērtējumā tiks pievērsts ēkas tehniskajam stāvoklim – pircēji augstu vērtē mājokļus ar ērtu plānojumu, piemēram 119. sērijas dzīvokļus vai mājokļus, kurus iespējams pārplānot, piemēram, 103. sērijas dzīvokļus, kuru iekšienē daudzos gadījumos nav nesošo starpsienu, tāpēc ir iespējams veikt būtiskas plānojuma izmaiņas, pielāgojot dzīvokli savām vajadzībām.

Ko pārbaudīt pirms dzīvokļa iegādes

Dzīvokļa izvēle ir atbildīgs un reizēm grūts lēmums, tāpēc nākamās dzīvesvietas apskatē vēlams pievērst pastiprinātu uzmanību vairākiem būtiskiem faktoriem, lai izvairītos no papildu tēriņiem jau pēc īpašuma iegādes.

Apsverot dzīvokļa iegādi sērijveida namā, svarīgi pārbaudīt šādas lietas.

  • Dzīvokļa apkures veidu. Ja mājoklī ir gāzes vai malkas apkure, noskaidrojiet, cik bieži ir veikta apkope, cik drīz būs jāveic nākamie uzturēšanas darbi, kā arī kāds ir apkures sistēmas vecums. Ja mājoklī ir centrālā apkure, ziemas laikā siltuma padevi var pārbaudīt, pieskaroties radiatoriem un novērtējot siltumu telpā. Aktuāli būtu arī noskaidrot iepriekšējās sezonas apkures izmaksas, lai novērtētu komunālo maksājumu apmēru.
  • Stāvvadus, kas nereti ir viena no izplatītākajām problēmām. Ja nav veikta to nomaiņa un regulāra apkope, pastāv regulāras ūdens noplūdes vai stāvvadu aizsērēšanas risks. "Bieži vien, veicot remontu, dzīvokļos neiedomājas izveidot piekļuves lūkas stāvvadiem, kas var radīt problēmas un papildu izmaksas avārijas vai stāvvadu nomaiņas gadījumos.​
  • Ja izvēlētais īpašums atrodas mājas pēdējā stāvā, jāpārliecinās par ēkas jumta tehnisko stāvokli, jo, ja jumts būs bojāts, pastāv augsts risks, ka dzīvokļa griesti var applūst un mitrums pa sienu nokļūt arī dzīvokļos, kas atrodas zemākos stāvos.
  • Ūdens spiedienu. Visbiežāk vājš ūdens spiediens novērojams tieši vecākās ēkās, kur nav atjaunota ūdensapgādes sistēma. Spiediena problēmas biežāk rodas brīžos, kad mājā ir lielāks ūdens patēriņš, piemēram, vakaros, kad vienlaicīgi vairākos dzīvokļos iedzīvotāji izmanto dušu un vannu, kā arī darbina trauku vai veļas mašīnas.

Eksperts atklāj, ka par ūdens spiedienu vienkārši var pārliecināties, vannas istabā, labierīcībās un virtuvē vienlaikus atgriežot krānus.

"Tas ļaus saprast ne tikai ūdens spiedienu, bet arī konstatēt, cik ātrā laikā ūdens uzsilst, un novērtēt, vai tas ir tīrs, bez piemaisījumiem un nepatīkamām smakām."

  • Vairāk par to, ko vēl būtu ieteicams pārbaudīt pirms sērijveida dzīvokļa iegādes, lasi šeit.

Laba uzturēšana var pagarināt ekspluatācijas laiku

Daudzus dara bažīgus, ka pēc normatīviem tipveida projektu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku vidējais kalpošanas laiks ir 60 gadi, tomēr, kā skaidro bankas speciālists, no valsts puses tipveida projektu ēkas tiek regulāri pārbaudītas un atzītas par atbilstošām dzīvošanai. Jāņem vērā, ka katras ēkas tehniskais stāvoklis ir individuāls un lielā mērā atkarīgs no tā, kā māja tiek uzturēta – vai tiek veikti plānveida remontdarbi vai tikai novērsti avārijas gadījumi.

Laba ēkas uzturēšana noteikti var pagarināt tās ekspluatācijas laiku. Savukārt slikti uzturētas mājas kalpošanas laiks var būtiski samazināties.

Iegādājoties dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, Kaspars Sausais iesaka noskaidrot, kādi remontdarbi ir veikti mājas uzturēšanai pēdējos gados un kas tiek plānots nākotnē. "Vēlams arī noskaidrot, vai tiek veidots uzkrājums regulāriem mājas remontdarbiem, vai arī līdzekļu pietiek tikai avārijas situāciju novēršanai. Savukārt saziņa ar apsaimniekotāju sniedz priekšstatu par tā sasniedzamību un pieejamību problēmsituāciju risināšanā.

Ja māja nav renovēta, tai, visticamāk, ir zema energoefektivitāte. Tādēļ ieteicams noskaidrot, vai mājas iedzīvotāji ir apsprieduši pasākumus, lai tuvākajā nākotnē ēku uzlabotu.

Daudzos gadījumos nav domāts par regulāru ieguldījumu veikšanu mājas tehniskā stāvokļa uzlabošanā, nemaz nerunājot par māju renovāciju, kas tiek veikta salīdzinoši reti.

***

Ja arī tu plāno mājokļa iegādi, "Luminor" banka šobrīd piedāvā pievilcīgu procentu likmi hipotekārajam kredītam. Vairāk uzzini šeit!

Raksts tapis sadarbībā ar "Luminor" banku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu