Daudzi Latvijas iedzīvotāji strādā ārvalstīs. Cits aizbrauc piepelnīties uz dažiem mēnešiem un atgriežas, bet cits – pārceļas uz dzīvi ārzemēs. Tomēr kas notiek ar ienākumiem? Vai tie ir Latvijā jādeklarē un vai par tiem ir jāmaksā nodoklis?

Latvijas pilsoņi nereti lemj savu karjeru (un dzīvi) saistīt ar darbu ārzemēs. Ir arī cilvēki, kuri pat saņem pensiju no citām valstīm. Latvijas Latvijas Grāmatvedības kluba (LGK) vadītāja Jadviga Neilande uzsver, ka likums nosaka, ka Latvijas rezidents deklarē visus ārvalstīs gūtos ienākumus.

“Savukārt cilvēkiem, kas ir pārcēlušies uz ārzemēm, šeit, Latvijā, nodokļi jāmaksā nav. Mēs uz viņiem skatāmies kā nerezidentiem,” šo svarīgo aspektu iezīmē LGK vadītāja.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa norāda, ka pilsonība pati par sevi nerada pienākumu deklarēt ienākumus vai maksāt nodokļus Latvijā. Nodokļi jāmaksā atbilstoši tam, kuras valsts nodokļu rezidents cilvēks ir, kā arī atbilstoši tam, kurā valstī ienākumi ir gūti.

“Latvijas rezidents, kas guvis ienākumus ārvalstī, vispārējā gadījumā iesniedz gada ienākumu deklarāciju un nodokli par šo ienākumu maksā Latvijā. Ja vienīgie ienākumi ir algota darba ienākumi, kas gūti kādā Eiropas Savienības dalībvalstī, tad Latvijas rezidentam nav obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija,” skaidro Augstkalne-Jaunbērziņa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X