Krievijai draud benzīna deficīts; varasiestādes gatavas spert izmisuma soli (25)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas varasiestādes gatavojas samazināt kvalitātes prasības benzīnam iekšējā tirgū, lai izvairītos no deficīta. Ukrainas bezpilota lidaparātu triecieni pret Krievijas naftas rūpnīcām ir tik efektīvi, ka Krievijai draud benzīna deficīts.

Tieši tādēļ Krievijas valdība apsver iespēju strauji samazināt kvalitātes prasības, lai izvairītos no sliktākā scenārija, vēsta “Reuters”, atsaucoties uz trim avotiem nozarē.

Paredzams, ka Krievijas iekšējā tirgū benzīna kvalitātes prasības varētu tikt pazeminātas no “Euro-5” līdz “Euro-3” standartam. Tas ļaus palielināt degvielas ražošanas apjomu Krievijā deficīta gadījumā.

Šo plānu izstrādā Krievijas Enerģētikas ministrija.

“Šī ideja tika ierosināta martā, taču tagad tā tiek aktīvi attīstīta,” sacīja avots aģentūrai “Reuters”.

Krievijas varasiestādes ir spiestas šādi rīkoties, jo Ukrainas spēkiem ir izdevušies vairāki veiksmīgi uzbrukumi Krievijas lielākajām naftas pārstrādes rūpnīcām. Zīmīgi tas, ka vairākas no šīm rūpnīcām atrodas vairāku simtu kilometru attālumā no Ukrainas robežas.

Ukrainai ar bezpilota lidaparātu palīdzību veiktajos uzbrukumos ir izdevies apturēt vairāku lielu naftas pārstrādes rūpnīcu darbību. Īpaši sāpīgs krieviem bijis uzbrukums Ņižegorodas Naftas pārstrādes rūpnīcai, kas pieder koncernam “Lukoil”. Šī rūpnīca ražoja līdz 100 tūkstošiem tonnu benzīna mēnesī, taču pašlaik rūpnīca atrodas dīkstāvē.

Uzbrukumu dēļ Krievija jau marta sākumā pilnībā aizliedza naftas produktu eksportu uz ārzemēm. Tomēr situācija kļūst draudīga arī Krievijai pašai – iepriekš vēstīts, ka bezpilota lidaparātu uzbrukumu dēļ Kremlis bijis spiests palielināt benzīna importu no Kazahstānas un Baltkrievijas.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu