Kas te nenotiek? Oleru muiža un ugunsdzēsēji Inčukalnā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Pirmajā raidījuma “Kas te nenotiek?” epizodē Ufo iesaistās brīvprātīgajā darbā pie Oleru muižas saimniekiem Valmieras novadā un, kraujot malku, izzina kā ir būt aktīvai biedrībai mazaktīvā apkaimē. Izrādās, ka dalība kopienas dzīvē stiprina demokrātiju un to var darīt ļoti jēgpilni, kā to demonstrē brīvprātīgie ugunsdzēsēji Inčukalnā.

Ufo noskaidro, ka Oleru muižas īpašnieki šo grezno teritoriju ir ieguvuši savā pārvaldībā vēl PSRS laikā, atsaucoties uz Imanta Ziedoņa aicinājumu glābt kultūrvēsturiskas vērtības. Gadu laikā muižas kompleksā ir iemitinājušās vēl vairākas saimes, taču tas nekad nav bijis gala mērķis – izveidot slēgtu komūnu. Epizodē mājas saimnieki stāsta, ka muižas atjaunošanā nemitīgi ir iesaistīti gan tuvējās kopienas pārstāvji, gan brīvprātīgie, kā arī dibināta biedrība, kas īpašniekiem ļauj muižu atjanot ar dažādu mērķfinansējumu palīdzību. Vienai krāsnij šajā īpašumā ir uzrakstīti pat septiņi projekti! Galu galā Oleru muiža ir kļuvusi par kopienas centru, kas gada siltajā sezonā par ziedojumiem piedāvā kultūras aktivitātes, kā arī aktivizē vietējos uz sava kultūras mantojuma kopšanu.

Tālāk epizode dodas uz Inčuciemu, kur sastaptie brīvprātīgie ugunsdzēsēji saka lakoniski – “mūsu galvenais uzdevums ir reaģēt pietiekoši ātri, lai izglābtu”. Viņu biedrības ceļš ir sācies ar vienu iegādātu ugunsdzēsības automobili, taču vairāku gadu garumā ir izveidojies vesels autoparks. Uz ielas brīvprātīgos ugunsdzēsējus atpazīst un sveicina, un viņi paši jebkurā diennakts stundā ir gatavi atbalstīt kopienu nelaimes gadījumā. Šis darbs nemaz tik viegls nav – to nākas konstatēt arī Ufo, kurš ne tikai uzzina ugunsdzēsēju stāstu, bet arī uzvelk uniformu un ķeras pie darba!

Skaties pirmo sēriju!

Raidījums “Kas te nenotiek?” ir daļa no Ascendum realizētās “Komunikācijas kampaņas par demokrātiju”. “Komunikācijas kampaņu par demokrātiju” finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonu (EEZ) un Norvēģijas grantu programmu AIF.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu