Daļa iedzīvotāju pirmās kompensācijas novirza hipotekārā kredīta pamatsummas dzēšanai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aprīlī aptuveni 100 tūkstoši kredītņēmēju pirmo reizi saņēmuši kompensācijas par veiktajiem hipotekārā kredīta procentu maksājumiem kopumā apmēram 20,6 miljonu eiro apmērā. "Luminor" bankas novērojumi liecina, ka cilvēki šos līdzekļus aktīvi novirza kredīta pamatsummas dzēšanai.

Bankā atzīmē, ka saņemto kompensāciju apmēra amplitūda ir liela un daļai kredītņēmēju kompensācijas apmērs var sasniegt pat 1200 eiro.

Vienlaikus novērots, ka cilvēki saņemtos līdzekļus aktīvi novirza kredīta pamatsummas dzēšanai.

Kopš sākts izmaksāt kompensācijas, dienā saņemtais pieteikumu skaits kredīta dzēšanai palielinājies par aptuveni 25 %.

"Luminor" bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais norāda, ka saņemtā kredītņēmēja kompensācija ir papildu ienākumi, kurus ieteicams izmantot, lai veicinātu finansiālo labklājību. "Jau šobrīd pēc pirmās kompensāciju izmaksas novērota tendence, ka iegūtos līdzekļus kredītņēmēji novirza sava mājokļa kredīta pamatsummas samazināšanai. Šis process ir vienkāršs un bez papildus maksas veicams internetbankā, un ilgtermiņā tas ļauj ietaupīt, jo samazina procentu maksājumus," klāsta Sausais.

Eksperts iesaka vēl dažus veidus, kā ar iegūtajiem līdzekļiem rīkoties, lai uzlabotu savu finansiālo drošību.

Viens no, viņaprāt, finansiāli atbildīgākajiem veidiem, kā rīkoties ar saņemto kompensāciju, ir izveidot vai papildināt esošo "drošības spilvenu" jeb uzkrājumus neparedzētiem gadījumiem.

Ieteicamais "drošības spilvena" apmērs ir 3–6 mēnešalgas, taču, ja šādu uzkrājumu nav vispār, tad ieteicams sākumā izveidot vismaz 300–500 eiro lielu ārkārtas fondu.

Šos līdzekļus ieteicams glabāt atsevišķā kontā vai krājkontā, lai tos nevarētu viegli iztērēt ikdienas maksājumiem.

Tāpat Sausais min, ka var sākt krāt kādam ilgtermiņa mērķim – vai tas būtu ceļojums, jauna auto iegāde vai mājokļa remonts. "Luminor" nesenās aptaujas dati liecina, ka šīs parasti ir lietas, kam iedzīvotāji aktīvi krāj līdzekļus, tāpēc izmaksātā kompensācija var kalpot par starta kapitālu mērķim, kam līdz šim nav sanācis atlikt līdzekļus.

Bankas eksperts atzīmē, ka cilvēki nereti neatliek līdzekļus tālākai nākotnei un vecumdienām, vairāk koncentrējoties uz ikdienas izdevumiem, tāpēc dažādi papildu ienākumi, tostarp šī kompensācija, var būt labs veids, kā, piemēram, palielināt savu pensijas 3. līmeņa uzkrājumu, neizjūtot robu ikdienas budžetā.

Savukārt tie, kam ir zināšanas par investīciju pasauli vai vēlme sākt investēt, var izmantot saņemto kompensāciju kā starta kapitālu, ieguldot biržā tirgotos fondos vai pērkot kāda noteikta uzņēmuma akcijas. "Šādi ir iespēja ieguldīto uzkrājumu ievērojami palielināt, taču vienlaikus jāapzinās potenciālie riski," piebilst Sausais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu