Stradiņa slimnīca nepiekrīt "Bite Latvija" pārmetumiem par ārvalstu investoru diskriminēšanu iepirkumos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorija.
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorija. Foto: Zane Bitere/LETA

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) nepiekrīt uzņēmuma "Bite Latvija" pārmetumiem par konkurenci ierobežojošām prasībām savā mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumā, aģentūrai LETA sacīja PSKUS Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Kļaviņa.

Aizvadītajā nedēļā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojumu sniedzējs SIA "Bite Latvija" vērsās Konkurences padomē, norādot uz konkurenci ierobežojošām prasībām PSKUS mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumā. Slimnīcas ieskatā, pārmetumi esot "pilnībā nepamatoti", jo iepirkuma nolikumam par pamatu esot ņemts Iepirkumu uzraudzības biroja iepirkuma dokumentācijas telekomunikācijām paraugs, kā arī slimnīca ņēmusi vērā Satiksmes ministrijas vadlīnijas.

PSKUS atzīmē, ka pēc pirmo sūdzību saņemšanas tā apturējusi iepirkuma procedūru, lai veiktu nolikuma labošanu un tās atkārtotu izsludināšanu, precizējot attiecīgā iepirkuma nosacījumus un kritērijus.

PSKUS apgalvo, ka konkrētais mobilo sakaru operators slimnīcas iepirkuma komisijai netika adresējis nevienu jautājumu un arī neinformēja par to, ka tam būtu iebildumi pret iepirkuma nolikuma prasībām. Līdz ar to slimnīcai neesot saprotama tā vēršanās Konkurences padomē.

Slimnīca klāsta, ka tā ir kritiskās infrastruktūras objekts, kam ir jānodrošina medicīniskā palīdzība gan ikdienā, gan krīzes situācijās. Tas ir vienlīdz būtiski gan stacionārā, gan sniedzot neatliekamo medicīnisko palīdzību izbraukumos, tāpēc plašam un stabilam tīkla pārklājumam ir izšķiroša nozīme, teikts tās paziņojumā.

Mobilo sakaru nepārtraukta pieejamība un stabils, kvalitatīvs pārklājums ir būtisks priekšnosacījums slimnīcas kopējās darbības nepārtrauktībai. Kā apgalvo PSKUS, šo iemeslu dēļ, sagatavojot tehniskās prasības mobilo sakaru un datu pārraides pakalpojumu iepirkumam slimnīca noteikusi kritērijus, kas raksturojot augstas pieejamības mobilo sakaru pakalpojumus, un tie esot pilnībā pamatoti.

Slimnīcai neesot saprotama konkrētā mobilā sakaru operatora rīcība un tās motīvi. PSKUS vērtējumā, "Bite" paustais viedoklis primāri izriet no šī mobilo sakaru operatora biznesa pieejas un iespējām. "Pasūtītājam ir tiesības izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko pakalpojumu sniedzēju un, kā atzinis arī Augstākās tiesas Senāts, nav jāvadās pēc mazāk spēcīgu iepirkuma kandidātu vēlmes pielāgot konkursa nolikumu, lai objektīvi stiprākam pretendentam ar iespējami labāku piedāvājumu zustu iespēja uzvarēt," pausts slimnīcas paziņojumā.

"Bite Latvija" ģenerāldirektors Arūns Mickevičs iepriekš pauda vērtējumu, ka PSKUS iepirkumā pasūtītājs varētu būt meklējis iespējas, kā radīt priekšrocības konkrētam piegādātājam.

Uzņēmuma ieskatā, jaunais konkurenci ierobežojošais kritērijs publisko iepirkumu prasībās ir Multi-SIM un e-SIM pakalpojumu un tā pieejamības nodrošināšana gan pretendenta tīklā Latvijā, gan viesabonēšanā, ko realitātē atbilstoši publiski pieejamai informācijai nodrošina viens mobilo sakaru operators Latvijā.

Mickevičs min, ka PSKUS iepirkuma prasība par Multi-SIM un e-SIM pakalpojumu 300 pieslēgumiem "nav pamatota un izskatās pēc izšķērdīgas ekstras". Šī prasība paredz, ka pretendentam ir jānodrošina iespēja piesaistīt telefona numuru viedpulkstenim, lai abām ierīcēm būtu viens numurs, kas darbojas pretendenta tīklā Latvijā un viesabonēšanā vismaz EEZ valstīs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu