Eiropas Savienība (ES) ir pieteikusi karu vienreizlietojamai plastmasai - no 2030. gada viss iepakojums būs pārstrādājams. Tas nozīmē galu daudziem mini formātiem, piemēram, mazajiem kečupa iepakojumiem. ES arī pāries uz daudzkārt lietojamiem iepakojumiem: kečups ar čipsiem, šampūns viesnīcās, iepriekš sagriezti augļi lielveikalā – nākotnē visiem šiem produktiem būs jāiztiek bez plastmasas iepakojuma. No 2030. gada viss iepakojums būs pārstrādājams – ar dažiem izņēmumiem, piemēram, zāļu iepakojums. Attiecīgu regulu ar 476 balsīm “par”, 129 – “pret” un 24 deputātiem atturoties trešdien apstiprināja Eiropas Parlaments.

Jaunā kārtība paredz, ka ražotājiem un importētājiem būs arī jānodrošina, lai maza tilpuma un masas preces netiek iepakotas materiālos, kas kļūst par liekiem atkritumiem. Pat neapstrādāti augļi un dārzeņi, kas sver mazāk nekā pusotru kilogramu, vairs nedrīkstēs būt pieejami plastmasas iepakojumā, lielveikalos vairs nebūs plastmasas iepirkumu maisiņu, bet lidostās plastmasā nedrīkstēs ietīt čemodānus un somas.

Daži izņēmumi gan attiecas uz medicīnas produktiem. Vēl viens izņēmums galvenokārt ir saistīts ar Francijas iebildumiem par tradicionālajām koka kastītēm, kurās pārdod kamambēru, lai gan arī tās ir vienreizlietojamas.

Dzērienu un līdzņemamo ēdienu tirgotājiem būs jāpiedāvā patērētājiem iespēja izmantot savus traukus. Turklāt tirgotājiem līdz 2030. gadam būs jācenšas nodrošināt, lai 10% no to produkcijas ir atkārtoti izmantojamā iepakojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X