Izaudzis par viedpulksteni – modīgais kvadrāts Huawei Watch Fit 3

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Janis Vevers

Iestājoties vasarīgiem laikapstākļiem, gribas nomest biezās ziemas drēbes, uzkrātos svara kilogramus un arī masīvos aksesuārus. Sajusties viegli un gaisīgi. Bet kā gan atbrīvoties no pamatīga metāla viedpulksteņa, vienlaikus neatsakoties no ierastajām funkcijām? Jāmeklē vieglāks, bet tikpat spējīgs pulkstenis! Tieši tādu maija sākumā prezentēja tehnoloģiju uzņēmums Huawei. Plānu, vieglu ierīci Watch Fit 3, kas organiski iekļaujas vasarīga gaisīguma konceptā.

Watch Fit sērijai ir interesanta vēsture. Pirmās paaudzes iekārta tika pieteikta kā viedā aproce, taču jau kopš pirmsākumiem nevarēja nepamanīt Fit ambīcijas pakāpties soli augstāk un kļūt par viedpulksteni. Otrajā paaudzē tā ieguva platāku ekrānu un Bluetooth zvanu funkciju, un trešajā Watch Fit jau var ieskaitīt gudro pulksteņu kārtā, tiesa, saglabājot aprocēm raksturīgo plānumu un vieglumu.

Modes un funkcionalitātes sinerģija

Ierīces izstrādātāji Fit sēriju atšifrē kā «Fashion, Innovation and Thinness» jeb mode, inovācijas un plānums, un stingri pieturas pie šiem stūrakmeņiem. Modi šajā gadījumā pārstāv aktuālajām tendencēm atbilstošais kvadrāta formas dizains. Ja paraugāmies veikalu plauktos, tad var ieraudzīt aizvien vairāk pulksteņu, kas aprīkoti nevis ar apaļu ekrānu, bet gan kvadrātam pietuvinātu formu. Arī Fit no klasiskas aproces ar 3 centimetrus šauru ekrānu, kāds bija tās pirmajā paaudzē, izpletusies līdz 3,6 centimetriem, turklāt garumā sarukusi no 4,6 cm līdz 4,3 cm. Gluži kvadrāts tas nav, taču vizuāli 3,6x4,3 centimetri vairs galīgi neizskatās pēc izstiepta taisnstūra, kā tas bija pirmajās divās paaudzēs. Par pāris kvadrātcentimetriem plašākais laukums deva iespēju izvērsties arī lietotāja saskarnes veidotājiem un padarīt Watch Fit 3 vizuāli līdzīgāku pulkstenim. Dizaineri iespēju izmantoja, turklāt līdzību paspilgtināja, galvenās sānu pogas vietā iemontējot viedajiem pulksteņiem raksturīgo rotējošo «kroni».

Vienlaikus gan Watch Fit 3 ir saglabājis patīkami kompaktus gabarītus. Tā kā ekrāns sedz faktiski visu korpusu, no alumīnija veidotā ierīce būtībā ir 1,82 collu AMOLED displeja izmērā. Tā ir tikai 9,9 milimetrus bieza un bez siksniņas sver vien 26 gramus. Ikdienas lietošanā to uz plaukstas locītavas tikpat kā nejūt, un arī naktī tā netraucē. Pat ja miegā sanāk uzripināt galvu uz rokas, ko aptvērusi pulksteņa siksniņa, īpašu diskomfortu ne alumīnija korpuss, ne mīkstā siksniņa neizraisa. Tā arī neiespiež ādā tādu «zīmējumu» kā pamatīgs nerūsējoša tērauda sporta pulkstenis.

Pielāgots un pielāgojams displejs

Lielu viedpulksteņu īpašniekus noteikti vairs nav jāpārliecina par prāva ekrāna priekšrocībām. Tajā ne vien var rādījumus aplūkot bez acu piepūlēšanas, bet arī darbvirsmās iespējams ievietot vairākas pietiekami lielas ikonas, lai tām ar pirkstu trāpītu jau ar pirmo piegājienu. To pašu sajūtu piedāvā arī Watch Fit 3. Digitālajā veikalā jau ir simtiem pielāgotu «sejiņu» jeb sākumekrāna dizainu. Arī pēc paša izvēles iestatāmajās kartītēs jeb sekundārajās darbvirsmās rotājas zvanīšanas, treniņu, laika ziņu, veselības mērījumu un citas ikonas. Pieskaries tām un atveras jauns logs, gluži kā viedtelefonā. Piedāvājumā ir dažādas tematiskās kartītes, kas atvieglo vajadzīgās funkcijas atrašanu. Piemēram, ar iecienītākajiem treniņu režīmiem, laika ziņām, svarīgākajiem veselības

rādījumiem vienkopus vai arī ar saziņas iespējām. Turklāt īsceļus var mainīt, izvēloties biežāk lietojamos. Piemēram, padarīt ātrāk pieejamu zvanīšanas pogu, jo caur pulksteņa iebūvēto skaļruni un mikrofonu var gan atbildēt uz caur Bluetooth savienojumu piesaistītajā viedtelefonā saņemto zvanu, gan piezvanīt izvēlētajam cilvēkam pats.

Nevar nepieminēt arī AMOLED ekrāna spilgtumu - maksimālajā līmenī tas sasniedz 1500 nitus. Tā kā pulksteņa izmēģinājuma periods iekrita saulainajā un siltajā maija pirmajā nedēļā, laika apstākļi dāvāja brīnišķīgu iespēju pārliecināties, kā displejs tiek galā ar tiešiem saules stariem. Un jāsaka, ka eksāmenu Watch Fit 3 izturēja. Novērtējot saules starojuma intensitāti, tas automātiski paaugstināja spilgtumu pietiekamā apjomā, lai nebūtu jāmeklē ēna vai ar plaukstu jāaizsedz saule saņemto ziņojumu izlasīšanai.

Pietiek sēdēt! Izkusties!

Ekrānā ieskatīties sanāk visai bieži. Ne tikai tādēļ, lai uzzinātu precīzu laiku vai noskaidrotu laika prognozi tuvākajām stundām, bet arī tādēļ, ka Watch Fit 3 piedāvājas kļūt par personīgo digitālo treneri. Ja pats nevari saņemties integrēt dienas ritmā fiziskās aktivitātes, viedā aproce to izdarīs tavā vietā. Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām izstrādātie Aktivitāšu gredzeni atgādinās, cik daudz fizisko aktivitāšu šodien jau bijušas un cik vēl vajadzētu, un ar medaļām apbalvos par iesaistīšanos spēļošanā. Aproce arī izraus no ieilguša strādāšanas maratona ar atgādinājumu izkustēties, kā arī parādīs priekšā animētus ķermeņa izkustināšanai noderīgus vingrinājumus.

Ja esi ar sportu uz tu, tad vari rēķināties ar iespēju izmērīt veikumu vairāk nekā simts sporta veidos. Turklāt tagad pulkstenis vairāk mijiedarbojas ar lietotāju. Ja karstā dienā sāksi riteņbraukšanas vai skriešanas treniņu, Watch Fit 3 ierosinās pārskatīt šo lēmumu un pārcelt nodarbību uz vēlāku laiku vai iekštelpām. Vai arī doties nopeldēties. Ar visu Watch Fit 3 uz rokas, protams, jo tas ir pilnībā ūdensdrošs, atbilstoši 5ATM reitingam. Tas nozīmē, ka kopā ar šķietami trauslo, plāno ierīci drīkst ienirt pat 50 metru dziļumā, kas vidusmēra peldētājam bez īpašas sagatavošanās nemaz nav pa spēkam.

Tā kā viedpulkstenis ir viegls un ar gumijoto siksniņu cieši turas pie rokas, tas ir teicami piemērota skriešanai. Un patiešām spēj palīdzēt skriešanas entuziastiem uzlabot rezultātus. Watch Fit 3 iestrādātais inteliģentais skriešanas treneris piedāvā gan standartizētu skriešanas treniņu plānu, gan ar mākslīgā intelekta algoritmu palīdzību personalizētu programmu konkrētā indivīda vajadzībām.

Ko šodien ēdi?

Watch Fit 3 palīdzēs īstenot vēl vienu veselīga dzīvesveida nosacījumu. Ar lietotāja aktīvu iesaisti tas seko līdzi, lai dienas gaitā tiktu uzņemts mazāk kaloriju nekā tiek patērēts. Tā dēvētais kaloriju deficīts ir nepieciešams, lai ķermenis dedzinātu tauku krājumus un tādējādi samazinātu lieko svaru. Huawei viedais pulkstenis ar izteiksmīgu spidometra formas rādītāju demonstrē kaloriju balansu, aprēķinot kustībās patērēto enerģiju un ēdienreizēs uzņemto, ja vien lietotājs ir gatavs detalizēti ievadīt ēdienkarti. Šī noteikti ir lieta, kur tehnoloģiju uzņēmumi varētu piestrādāt pie automatizācijas. Katras ēdienreizes datu manuāla ievadīšana, pašam meklējot katra ēdiena kaloriju skaitu, nudien nav ērta. Turklāt ievadīšana jāveic piesaistītā viedtelefona Huawei Health mobilajā lietotnē. Varbūt kāds mākslīgā intelekta risinājums varētu aptuvenus datus nolasīt no maltītes fotogrāfijas?

No veselības uzraudzības funkcijām noteikti jāizceļ TruSleep 4.0, kas gatavo vēl detalizētākus pārskatus par miegu, ko papildina ar pamācībām, kā, piemēram, varētu panākt ilgāku nepārtrauktu dziļo miegu, kas ir kopīga problēma lielai daļai stresa mocītiem cilvēkiem. Jāuzsver, ka šī aproce spēj uzkrāt pamatīgu datu blāķi analizēšanai, jo to no rokas nav jānoņem vairāk nekā nedēļu. Tipiskā lietošanas režīmā Watch Fit 3 ar vienu uzlādi darbojas līdz pat 10 dienām, bet aktīviem sportotājiem izdosies iztukšot akumulatoru aptuveni 7 dienās. Kad tas noticis, dzīve neapstājas. 10 minūtēs pie magnētiskā lādētāja pulkstenī ieplūst enerģija veselu dienu ilgai lietošanai.

Piemērots vasarai

Izvēloties viedo aproci pārveidot par pilnvērtīgu viedpulksteni, Huawei varētu būt izvilkusi pilno lozi. Watch Fit 3 pārstāv pagaidām vēl diezgan neapdzīvotu produktu nišu, kurā apvienots labākais no abiem segmentiem – aproču vieglums un viedpulksteņu funkcionalitāte, un vienlaikus izskausti abu segmentu lielākie trūkumi. Nav noslēpums, ka vairums viedo aproču ir mērījumu spējās diezgan ierobežotas un arī nepārskatāmas mazā, šaurā ekrāna dēļ. Savukārt lielie nerūsējoša tērauda vai titāna pulksteņi mēdz būt pārāk masīvi. Laiks rādīs, kā Watch Fit 3 uzņems patērētāji, bet šobrīd izredzes ir cerīgas. Jo īpaši vasaras sezonā, kad pastiprināti novērtējam vieglas lietas.

Watch Fit 3 šim gadalaikam piestāv tāpat kā šorti, saulesbrilles un saldējums. Tas spēj mērīt fiziskās aktivitātes, palīdzēt treniņos un uzraudzīt veselību. Neraugoties uz prāvu ekrānu, tas ir patīkami plāns, viegls un netraucējošs. Turklāt to var savienot kā ar Android, tā ar iOS operētājsistēmu viedtālruņiem. 159 eiro vērtais pulkstenis ir tik daudzpusīgs, ka tas vienlīdz labi var būt gan pirmā valkājamā ierīce jauniem veselīga dzīvesveida entuziastiem, gan vasarīga alternatīva pulkstenim rūdītiem abu dzimumu sportotājiem. Un kādēļ gan ne? Cena ir gana pievilcīga, lai Watch Fit 3 papildinātu stilīgo aksesuāru kolekciju. Vēl jo vairāk tādēļ, ka to ir ļoti viegli pielāgot apģērbam. Pāris sekundēs nomaināmās fluoroelastomēra siksniņas pieejamas trīs krāsās – Morandi baltā, melnā un rozā. Pie elegantāka tērpa var izvēlēties arī baltu kvalitatīvas ādas siksniņu. Noņem vienu, uzliec citu un turpini vadīt dienu kopā ar pierasto un ērto pulksteni.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu