Noslēpumainā palīdze. Vai Ždanokas palīdzi Eiroparlamentā iekārtoja Krievijas drošības dienests? (3)

Foto: E.Rode un Miko
Inga Spriņģe, Re:Baltica

Vai Ždanokas palīdzi Eiroparlamentā iekārtoja Krievijas drošības dienests?

“Tatjana, labdien, šeit Dmitrijs, ir rezultāti par mūsu sarunu. Kad plānojat būt Maskavā?” — 2014. gada vasarā Ždanokai raksta kāds Dmitrijs.

Ždanoka atbild, ka plānu neesot. Ja aicināšot uzstāties “pie Solovjova vai uz kādu programmu, tad noteikti atlidošu. Vēl labāk būtu, ja uzaicinātu arī Miroslavu [Mitrofanovu, partijas biedru].”

“Jūs lasāt manas domas, gribēju paprasīt viņa datus, vienošanās ir,” atbild Dmitrijs. Un turpina: “Otrs jautājums. Apspriedām iespēju paņemt pie Jums kā palīgu — sekretāru kādu studējošo. Kandidatūra piemeklēta, kādi dokumenti nepieciešami un kādas darbības jāveic? Paldies.”

Ždanoka atbild, lai “jaunais cilvēks” uzraksta viņai uz oficiālo e-pasta adresi.

Dmitrijs norāda, ka “tā būs meitene” un ziņo, ka Miroslava CV esot nosūtīts. Jautā, vai Mitrofanovs gatavs runāt tikai ВГТРК (virkne kanālu, tsk. Rossija-24 un RTR-Planeta – red.), vai derot arī Pirmais kanāls.

“Pirmais kanāls ir pat vēl labāk,” atbild Ždanoka.

Pāris nedēļas vēlāk Ždanoka raksta, ka ar Mitrofanovu brauc darba darīšanās uz Krimu. Caurbraucot būs Maskavā un varot satikties. “Protams,” atbild Dmitrijs un norunā tikties “tajā pašā Kofemanija“.

Kas ir Jūlija Satirova?

2015. gadā par Ždanokas palīdzi Briselē oficiāli kļūst kāda Jūlija Satirova, rāda interneta arhīvs Waybackmachine. Ždanoka publiskajās atbildēs Re:Baltica stāsta, ka Satirovas vecāki ir no Odesas. Viņa tur viesojusies, kad 2014. gadā notika masu protesti un ugunsgrēks arodbiedrību namā. Notikumi jauno sievieti tik ļoti iespaidojuši, ka viņa nolēmusi pievērsties politikai. Satirova tobrīd studējusi Frankfurtē, un augstskola maksājusi par prakses laiku. Tā arī Ždanoka izdevīgo darījumu esot pieņēmusi.

Re:Baltica atrastā informācija apliecina Ždanokas teikto. Satirovas sociālajos medijos ir fotogrāfijas no protestiem Odesā dienās, kad notika ugunsgrēks arodbiedrību namā. Viņas radiniece ar padomju armijas laiviņu galvā un Georga lentīti pie krūtīm 9.maija svinībās kādā Instagram ierakstā min, ka ieradušies ciemos vecāki no Odesas.

Taču atklājām arī to, ka Satirova izvairās no publicitātes.

Pēc Krievijas Valsts Humanitārās universitātes pabeigšanas Satirova studējusi Vācijā vai Austrijā. VKontakte foto albumā ir attēli, kur viņa — kupliem matiem un bērnišķīgu seju — Vīnes Universitātes orķestrī 2013. gadā spēlē vijoli.

Taču ap 2015. gadu, kad Satirova sāk strādāt EP, privāti attēli beidzas. Ir pāris selfiju, bet pārsvarā dominē dabas skati. Nav neviena foto no darba EP, lai gan viņa tur strādāja līdz 2019. gadam.

Sociālajos medijos viņa slēpjas aiz citiem vārdiem.

Par Satirovas saistību ar EP internetā atrodamas tikai pāris saites. 2015. gadā kāda nevalstiska Zviedrijas organizācija min, ka sazinājušies ar Ždanokas asistenti Satirovu, lai noskaidrotu sev interesējošas petīcijas gaitu. Bet 2017. gadā viņa kopā ar Ždanoku kā dalībnieces minētas konferencē Bulgārijā ar nosaukumu “Melnā jūra: sadarbība vai konfrontācija?”.

Tā nav nejaušība, ka par Satirovu interneta arhīvos ir tik maz informācijas, liecina e-pastu sarakste.

Vēstulē T. Ždanokai viņas palīdze Jūlija Satirova lūdz, vai drīkst nenorādīt pie preses relīzes savu vārdu, jo “drošības apsvērumu dēļ nevēlos sev pievērst uzmanību.”
Vēstulē T. Ždanokai viņas palīdze Jūlija Satirova lūdz, vai drīkst nenorādīt pie preses relīzes savu vārdu, jo “drošības apsvērumu dēļ nevēlos sev pievērst uzmanību.” Foto: Ekrānšāviņš

2017. gadā Satirova sūta Ždanokai preses relīzes uzmetumu par kārtējo diskusiju par cilvēktiesību ierobežošanu Ukrainā.

“Es nenorādīju pilnu savu vārdu pie kontaktiem tādēļ, ka drošības apsvērumu dēļ nevēlos sev pievērst uzmanību. Ja jūs piekrītat, es lūgtu atstāt tikai savu telefona numuru bez vārda, pat, ja tā parasti nedara,” raksta Satirova.

Mantoja palīdzi

2018. gadā, kad Ždanoka atgriezās Latvijā, lai gatavotos Saeimas vēlēšanām, Mitrofanovs pārņēma viņas mandātu EP un arī palīdzi Satirovu.

“Viņa strādāja pie Tatjanas, es vienkārši pārmantoju (..) Es varu iedomāties, ka viņa varētu izmantot kaut kādus sakarus Maskavā vai citur, lai sameklētu sev darbu parlamentā,” Re:Baltica saka Mitrofanovs.

T. Ždanokas labā roka Miroslavs Mitrofanovs Re:Baltica stāsta, ka nezina, kā Jūlija Satirova nokļuva Briselē un kas ir Dmitrijs, kas viņu iesaka Ždanokai. Foto:
T. Ždanokas labā roka Miroslavs Mitrofanovs Re:Baltica stāsta, ka nezina, kā Jūlija Satirova nokļuva Briselē un kas ir Dmitrijs, kas viņu iesaka Ždanokai. Foto: Foto: Anna Apīne

Waybackmachine arhīvs rāda, ka 2019. gadā Satirova paralēli bija palīdze arī čehu komunistam, EP deputātam Jirži Maštalkam. Viņš 2016. gadā saņēma īpašu apbalvojumu no Krievijas prezidenta Vladimira Putina par attiecību stiprināšanu starp abām valstīm.

Prakse ar palīgu dalīšanu EP iespējama, ja deputāti strādā pie kopīgas tēmas. Uz jautājumu, kas tā bija viņu gadījumā, Mitrofanovs samulsis smaida. Satirova pie Maštalkas nostrādājusi tikai trīs mēnešus un tad devusies bērna kopšanas atvaļinājumā. Viens no viņas pēdējiem darbiem bijusi izstādes rīkošana Strasbūrā par Latvijas un Čehijas alus tradīcijām.

Uz Re:Baltica nosūtītajiem jautājumiem Facebook Satirova neatsaucās. Profilā minēts, ka viņa dzīvo Briselē.

Arī Ždanoka savā garajā monologā sociālajos tīklos neatbildēja uz pirmo jautājumu Re:Baltica sarakstā – kas ir Dmitrijs, kurš viņai pirms desmit gadiem lūdza kā palīdzi pieņemt Satirovu?

Jau vēstīts, ka Ždanokas pirmo zināmo FSB kuratoru sauca Dmitrijs Gladejs. Taču e-pasta adresi, no kuras pienāca lūgums pieņemt jauno sievieti darbā, izmanto vairāki cilvēki.

“Dmitriju” sakās neatceramies arī Mitrofanovs, kuram kopā ar Ždanoku vajadzēja braukt ar viņu tikties. Nevienam neesot vajadzējis organizēt viņa uzstāšanos Kremļa TV kanālos, jo tie paši nemitīgi aicinājuši. Latvijas Krievu savienības (LKS) pārstāvji esot braukuši, jo Latvijas krievu mediji viņus ignorējuši un devuši priekšroku tālaika Rīgas mēram Nilam Ušakovam.

Satirova šobrīd “sēž mājās ar bērniem,” Re:Baltica teica Mitrofanovs.

Satirova nav vienīgā, kurai Ždanoka atrada darbu EP. Zaļo/Eiropas Brīvās apvienības grupā viņai izdevies darbā iekārtot arī savu kādreizējo līdzgaitnieku Juri Sokolovski.

Šis ir otrais no trim rakstiem sērijā, kā Latvijas EP deputāte Tatjana Ždanoka strādāja Kremļa labā. Informācija nākusi gaismā, pateicoties viņas e-pastu un citu dokumentu noplūdei. Nākamais raksts būs par Krievijas finansējumu gan ar viņu saistītām organizācijām, gan citiem Latvijas prokrieviskajiem aktīvistiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu