Nenokavē iespēju fotografēties rapšos – tie ziedēs vēl tikai šajā nedēļas nogalē! (1)

TVNET
Papildināts 10:02, 24. maijs, 2024
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Publicitātes foto

Latvijas laukos nobeigumam strauji tuvojas rapšu ziedēšana – skaistākos un košākos skatus dzelteni izplaukušajos rapšu laukos tvert būs iespējams vēl tikai šajā nedēļas nogalē. Lai papildus pievērstu uzmanību rapšu lomai Latvijas lauksaimniecībā, biedrība "Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi" jau tradicionāli organizē fotokonkursu "Lauki zied!". Tā laikā ikviens aicināts uzņemt fotogrāfijas astoņās īpaši izveidotās foto vietās pie rapšu laukiem visā Latvijā.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Zelčs aicina: “Rapšu ziedēšana Latvijā ir īpašs mirklis, tāpēc mudinu nelaist to garām un iemūžināt fotogrāfijās. Šogad ziemas sals nav saudzējis rapšu sējumus, tāpēc ziedošu rapšu lauku Latvijā ir mazāk. Taču mēs esam tos atraduši, un, lai nebūtu jālauza galva par to, kur notvert skaistāko foto mirkli, sadarbībā ar astoņām lauku saimniecībām izveidojuši īpašus foto laukumus.”

Fotografēšanās vietas izveidotas:

  • Z/S “Robežnieki” Salacgrīvas novadā, Svētciemā;
  • SIA “AGRARIS” Augšdaugavas novadā, Višķu pagastā;
  • Z/S “Ģēģeri” Aizkraukles novadā, Neretas pagastā;
  • Z/S “Lazdiņi” Dobeles novadā, Krimūnu pagastā;
  • Z/S “Vīkseles” Tukuma novadā, Slampes pagastā;
  • SIA “Amatas” Talsu novadā, Balgales pagastā;
  • Z/S “Katlauki” Talsu novadā, Abavas pagastā;
  • SIA “Balticagrar” Dienvidkurzemes novadā, Tadaiķu pagastā.

Karte ar precīzām fotogafēšanās vietām atrodama mājaslapā ilgtspejigi.lv.

Lai piedalītos konkursā, jākļūst par biedrības “Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi” sekotāju sociālajos tīklos un jādalās “Facebook” vai “Instagram” ar savām bildēm pie ziedošajiem rapšu laukiem, izmantojot tēmturi #LaukiZied. Būs iespējams laimēt dāvanu kartes 50 un 150 eiro vērtībā DUS “Straujupīte”, gardumu grozus no Latvijas mājražotājiem 50 un 150 eiro vērtībā, kā arī fotoaparātu “FujiFilm Quicksnap”. Izlozes notiks 26. maijā un 9. jūnijā.

Priecājoties par rapšu lauku skaistumu un uzņemot fotogrāfijas, jāatceras arī par šo augu lomu Latvijas lauksaimniecībā. Tā kā rapsis ir krustziežu dzimtas augs, tas uzlabo augsnes stāvokli un palīdz irdināt augsnes dziļākos slāņus. No rapša sēklām iegūst eļļu, ko var izmantot gan kulinārijā, gan kā piedevu biodegvielai. Savukārt pēc eļļas iegūšanas pāri palikušās izspaidas ir proteīniem bagātas, tāpēc tiek izmantotas lopbarībā. Rapsis ir arī svarīgs nektāraugs, no tā tiek iegūts augstvērtīgs medus.

Rapšu audzēšanā Latvijā aktīvi aizsākās 2000. gadu sākumā. Kopš 2000. gada rapša sējplatības Latvijā pieaugušas no 6,7 tūkstošiem līdz 151,2 tūkstošiem hektāru 2023. gadā jeb gandrīz 23 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Latvija ir starp lielākajām rapšu eksportētājvalstīm, 2022. gadā ar eksportētiem 342 tūkstošiem tonnu ieņemot 10. vietu pasaulē.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu