NYT: Krievijas izlūkdienesti pastiprinājuši sabotāžas kampaņu Eiropā (5)

TVNET
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Krievijas drošības dienesti pēdējā laikā arvien aktīvāk Eiropā veic neliela mēroga sabotāžas operācijas, piemēram, dedzināšanas vai dedzināšanas mēģinājumus, tā, atsaucoties uz avotiem ASV izlūkošanas iestādēs, vēsta laikraksts “The New York Times” (NYT).

Lai gan šādi incidenti izskatās nejauši, to mērķis ir radīt iespaidu, ka Eiropā it kā pieaug neapmierinātība ar atbalstu Ukrainai, un to mērķis ir radīt šķēršļus ieroču piegādei Ukrainas bruņotajiem spēkiem, uzskata laikraksta avoti.

Šādu sabotāžu piemēri ir noliktavas aizdedzināšana Lielbritānijā, krāsu rūpnīcas aizdedzināšana Polijā, ēkas aizdedzināšana Latvijā un IKEA veikala aizdedzināšana Lietuvā.

Eiropas un ASV izlūkdienesti uzskata, ka tā ir koordinēta kampaņa, kuru rīko Krievijas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU).

Izdevuma avoti ir pārliecināti, ka šādu sabotāžu mērķis varētu būt piespiest Eiropas valstis palielināt ieroču piegādes ķēdes drošību, tādējādi palielinot izmaksas un palēninot militārās palīdzības Ukrainai tempu.

Krievijas drošības dienestu inspirēto sabotāžas operāciju skaita palielināšanos plānots apspriest NATO dalībvalstu pārstāvju tikšanās laikā ar ASV Nacionālā izlūkdienesta vadītāju, kas paredzēta jūnijā, norāda NYT.

Maijā Polijas varasiestādes paziņoja par saistībā ar Krievijas pasūtītām sabotāžas operācijām aizdomās turamo aizturēšanu. Februārī Igaunijas drošības policija aizturēja 10 personas aizdomās par dalību Krievijas specdienestu “hibrīdoperācijā” valstī. Apvienotā Karaliste uzskata, ka martā notikušo ugunsgrēku noliktavā Londonā pasūtījuši Krievijas slepenie dienesti. Dedzināšanas lietā tika aizturēti četri cilvēki, no kuriem viens tika apsūdzēts par palīdzību ārvalstu izlūkdienestiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu