Kāpēc sievietēm draud lielāki nabadzības riski, un kā no tiem izbēgt? (5)

Foto: Shutterstock/Tero Vesalainen
TVNET

Kurš gan negrib visu savu dzīvi pavadīt labklājībā. Kamēr nodrošinām sevi ar darbā gūtajiem ienākumiem, viss ir iespējams. Bet kas notiek, kad beidzam darba gaitas un jāsāk iztikt no pensijas? Sievietes Latvijā ir pakļautas lielākiem nabadzības riskiem pensijas vecumā nekā vīrieši. Izskaidrojums tam ir meklējams statistikas datos – dzīves ilgums sievietēm ir par aptuveni 10 gadiem lielāks nekā vīriešiem, tāpēc arī bieži vien pensionāres paliek vienas. Kā palielināt savu pensijas kapitālu un materiāli nodrošināt sevi lielākā vecumā, atbild bankas "Citadele" eksperte.

Dzīvildze ir tikai viens no iemesliem, kāpēc sievietes pēc aiziešanas pensijā var izjust finansiālas grūtības. Sievietēm parasti ir arī mazāks darba stāžs, kas ir saistīts ar bērnu kopšanas atvaļinājumiem un ar bērniem saistītām slimības lapām. Būtisks iemesls ir arī atalgojums, kas sievietēm mēdz būt mazāks salīdzinājumā ar vīriešiem.

Visi šie faktori ilgtermiņā negatīvi ietekmē pensiju – sievietēm var nākties iztikt ar mazāku līdzekļu apjomu nekā vīriešiem.

Svarīgs aspekts ir arī lielais laulības šķiršanu skaits Latvijā – šobrīd ir ap 40 tūkstošiem alimentu nemaksātāju, kas nozīmē, ka sievietēm jau tagad ir lielāki izdevumi nekā vīriešiem.

Ja visas rūpes par bērniem gulstas uz sievietes pleciem, samazinās iespējas veikt pietiekamus uzkrājumus. Tas vistiešākajā veidā palielina nabadzības risku pensijas vecumā.

Centrālās Statistikas pārvaldes dati liecina, ka pēc 65 gadu vecuma sasniegšanas nabadzības riskam ir pakļautas 44,8% sieviešu un 30,4% vīriešu.

Vai ar valsts atbalstu pietiek?

Pašlaik Latvijā pastāv trīs pensiju līmeņi. Pirmais un otrais ir obligāts, bet trešais ir brīvprātīgs, ar kuru cilvēks sevi nodrošina pats, regulāri pārskaitot uz pensijas noguldījuma kontu konkrētu summu.

Visi trīs līmeņi kopā var nodrošināt prognozēto nākotnes pensiju līdz 70% no taviem pašreizējiem ienākumiem. Ja ceri tikai uz pensiju pirmajiem diviem līmeņiem, neveicot regulāras iemaksas trešajā pensiju līmenī, aina būs citādāka.

2019. gadā pensijas saņēmējs no pirmā un otrā līmeņa varēja rēķināties ar ienākumiem, kas aizstāj 56% ienākumu aktīvajā darba vecumā. Eiropas Komisijas prognozes liecina, ka 2030. gadā šis rādītājs samazināsies līdz 42%, bet 2040. gadā – līdz 34%, savukārt 2050. gadā – jau līdz 32%.

Kādi ir risinājumi: kā sieviete var nodrošināt sev cienījamas vecumdienas?

Ja gribi izbaudīt sauli ziemā, sāc krāt vasarā – tāpat par savām vecumdienām ir jāsāk domāt jau jaunībā. Finanšu eksperte Agnese Zvaigznīte TVNET uzsver, ka labākais veids, kā nodrošināt pārticīgāku nākotni, ir pensiju trešā līmeņa plāni. Šajos plānos tu pats vari izlemt, cik bieži un cik daudz iemaksāt, un katru gadu vari atgūt 20% no iemaksātās summas. Ja vēlies, naudu vari sākt izņemt jau no 55 gadu vecuma, vari atstāt to mantojumā tuviniekiem.

Citadele" piedāvā arī "Mūža pensijas" apdrošināšanu. Kad cilvēks ir sasniedz 64 gadu un 9 mēnešu vecumu (pensionēšanās vecumu) viņš var pieņemt lēmumu par to, kā saņemt dzīves laikā uzkrāto otrajā pensiju līmenī. ''Mūža pensijas'' apdrošināšana nodrošina šī uzkrājuma mantošanas iespēju, kā arī ļauj pielāgot izmaksas regularitāti – reizi mēnesī, reizi ceturksnī, reizi pusgadā vai gadā.

Izmanto Citadeles mājaslapā pieejamo informāciju, lai izvēlētos piemērotāko pensiju trešā līmeņa plānu. Regulāri novērtē savu finansiālo stāvokli un pārliecinies, ka tev izdodas atlikt iemaksām trešajā pensiju līmenī.

Raksts tapis sadarbībā ar banku "Citadele".

Svarīgākais
Uz augšu