Deputātiem par budžeta projekta skaitļiem tumša bilde (180)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Lai gan valsts budžets ietekmē ikvienu iedzīvotāju, tikai retais no aptaujātajiem valdību veidojošo koalīciju pārstāvošajiem Saeimas deputātiem atzīst, ka ir detalizēti iepazinies ar nākamā gada valsts budžeta projektu, par kuru viņiem jābalso nākamnedēļ, tā svētdien vēstīja LNT raidījums TOP10.

Vairāki Saeimas deputāti, lai gan par budžetu jau balsojuši pirmajā lasījumā, nemaz neuzskata par vajadzīgu iedziļināties budžetā un paļaujas uz saviem kolēģiem, kas esot zinošāki.

Saeimas deputāts Imants Lieģis („Vienotība”) intervijā TOP10 sacīja: „Nu teiksim tā, ka nē. Pa diagonāli esmu iepazinies, bet tā, ka dabīgi es paļaujos uz visiem kolēģiem. Mums frakcijā ir gan premjers, gan finanšu ministrs.” Savukārt Lieģa kolēģis Ojārs Kalniņš („Vienotība”) skaidroja, ka šajā jomā paļaujas uz ekspertiem: „Es neesmu tāpēc, ka es paļaujos uz ekspertiem, uz komisijām. Mana darbība ir ārpolitika.”

Grūtības nosaukt ieņēmumu un izdevumu ciparus

Tikai retais no aptaujātajiem deputātiem spēj puslīdz precīzi atbildēt pat uz viselementārāko jautājumu - kādi ieņēmumi un izdevumi nākamgad plānoti valsts budžetā.

„Precīzus ciparus es šajā brīdī nevarētu pieminēt. Esmu apskatījis, bet es parasti ciparus tādā veidā neatceros,” norādīja Ojārs Kalniņš. Arī Saeimas deputātei Dacei Reinikai (ZZS) problēmas ar skaitļu atminēšanos: „Jūs gribat, lai es precīzu ciparu pasaku, ja? Nu, es precīzu ciparu nepateikšu.”

Arī dotācijas apmērs pašvaldībām - tumša bilde

Deputātiem, kuri nākamo pirmdien balsos par 2011.gada valsts budžetu, ir arī miglains priekšstats par vēl vienu pamatlietu - kādā proporcijā tiek sadalīts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un cik liela ir dotācija pašvaldībām.

Saeimas deputāte Lolita Čigāne ("Vienotība") uz TOP10 jautājumu par dotācijas apmēru pašvaldībām, atbildēja: „To es arī nevaru pateikt, konkrēto summu.” Arī Saeimas deputātei Danai Reizniecei (ZZS) tā ir tumša bilde: „Pašvaldībām precīzi no galvas es šobrīd nepateikšu.”

Deputātu Bērziņu precīzi skaitļi neinteresē

Aptaujātie deputāti pat no Latvijas Zemnieku savienības nezina, kādā apjomā paredzētas garantijas lauksaimniekiem.

Atbildot TOP10 uz šo jautājumu, Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS) norādīja, ka viņu neinteresējot precīzi skaitļi: „Balsošanas laikā man ir priekšā visi materiāli, es skatos uz materiālu. Tikpat labi jūs man prasītu, kāds ir mobilais numurs? Es savu varbūt atceros, bet pārējos neatceros. Vai tad es tāpēc viņiem nevaru piezvanīt? Saprotiet, ja nestrādā loģika, tad muld ar cipariem.”

Galvenā esot kopbilde, nevis skaitļi

Tāpat Saeimā ievēlētajiem nav ne mazākās nojausmas par iekšzemes kopprodukta prognozi, kāda izmantota budžeta sagatavošanā. Deputāti taisnojās, ka katrs cipars galvā neesot jāpatur, jo katrs pārzinot kādu konkrētu jomu. „Es nedomāju, ka katrs skaitlis ir tik nozīmīgs. Es domāju, svarīgi redzēt to kopbildi,” skaidroja Saeimas deputāte Rasma Kārkliņa („Vienotība”).

Lai gan deputātu atbildes pierāda, ka viņiem trūkst pat elementāru zināšanu par nākamā gada valsts budžetu, ir deputāti, kas ir pārliecināti par savām spējām nākampirmdien, 20.decembrī, lēmumus pieņemt atbildīgi. Reinika TOP10 apgalvoja: „Kopumā es domāju pietiekoši, lai varētu balsot par to budžetu.”

Komentāri (180)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu