Foto: Ulda Marhilēviča krāšņais kultūras baudījums Turcijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No privātā arhīva

TV3 «Zvaigznes ceļo» 2. raidījumā ceļojumā uz Turciju dodas populārais latviešu komponists Uldis Marhilēvičs, kurš jau sen vēlējies izbaudīt šo dabas kontrastiem bagāto zemi. Ceļojums sākas ar vienas no vecākajām Turcijas pilsētām – Sidē – apmeklējumu. 

Sidē ir neliela un vēsturiska pilsēta, tā glabā senas liecības no 7. gadsimta p.m.ē., vislielākais akcents tajā ir likts uz antīko teātri jeb kolizeju, kur šodien notiek gan klasiskās mūzikas festivāli, gan savus koncertus organizē daudzi pasaulslaveni mūziķi, pulcējot vienuviet ap 17 tūkstošu cilvēku.

Šaurās un mazās Sidē ieliņas savij seno ar mūsdienīgo, un sajūta, ka vari apmaldīties ik uz stūra, nepamet ne brīdi. Tāpat garšas kārpiņas te var tikt palutinātas gan ar tradicionālajiem turku ēdieniem, gan saldumiem, kas ir pieejami visās malās, viens no tiem – turku saldējums, kas tiek pasniegts kā īsts šovs, par kuru Uldis smējās kā vēderu kutinādams.

Sidē tuvumā atrodas pilsēta Manavgata, kurā izteikti jūtama arābu kultūra, un tieši tajā ir ieraugāma lielākā mošeja Antālijas reģionā. Vēl pārsteidzošāk ir tas, ka iespaidīgā mošeja uzbūvēta par cilvēku saziedotajiem līdzekļiem. Mošejas sienas rotā grezni apļi ar korāna citātiem, bet zemi – sarkani rakstaini tepiķi, kas sadalīti laukumos (viens laukums pieejams vienam apmeklētajam).

Neatņemama kūrorta sastāvdaļa, protams, ir izbrauciens ar kuģīti pa Manavgatas upi. Brauciena laikā tiek apskatīts iespaidīgais un 40 metru platais Manavgatas ūdenskritums, kuram blakus atrodas arī tējas dārzi. Tāpat īpašu uzmanību pievērš ceturtais Turcijā augstākais zaļā kanjona dambis, kas ieskauts Tauri kalnu grēdās, kas plešas 1000 kilometru garumā gar Turcijas Vidusjūras piekrasti uz austrumiem līdz Vanas ezeram.

Turcijā noteikti jāapmeklē arī vietējais tirgus, kur var iegādāties visdažādākos augļus, dārzeņus un garšvielas, kas ir neatņemama sastāvdaļa turku ēdienos. Tāpat, protams jānobauda autentiski un sulīgi turku kebabi, vietējais kazas siers un nacionālā maize, kas tiek piekosta teju pie visiem ēdieniem, un to pagatavošanas procesam izgāja cauri arī Uldis, kura sajūsma par to garšu bija acīmredzama.

Antāliju uzskata par Turcijas dienviddaļas galvaspilsētu un tā ir galvenais tūrisma centrs visā Turcijā. Tā glabā antīko grieķu, romiešu, persiešu, bizantiešu un Osmaņu impērijas vēsturi cauri gadu tūkstošiem, par ko liecina arheoloģiski izpētītās un tūristu apskatei piedāvātās vairākas seno pilsētu drupas. Taču ir vietas, kas ir laika zoba neskartas, piemēram, Laras ūdenskritums – unikāls dabas objekts, jo iekrīt tieši jūrā, un tas tiek uzskatīta par lielāko dabas varenību visā Turcijā.

Caur slavenajiem Adriāna vārtiem, kas šādu nosaukumu ieguvuši par godu Romas imperatora Adriāna apmeklējumam, var ieiet vecpilsētā Kaleiči, kas ir uzbūvēta iekš vecā cietokšņa teritorijas, jo senos laikos Antālija bijusi tieši šī daļa, kas ierobežota ar mūri. Kaleiči ir ļoti daudz ko redzēt, sākot no senām mošejām, baznīcām līdz pat mīlīgām mājiņām, kas aizved pavisam citā gadsimtā. Pilsēta var satikt daudz paklāju tirgotājus, rotu meistarus, kā arī ieraudzīt senos mūrus, kuros iemitinājušās neskaitāmas kafejnīcas un zivju restorāni.

Par vienu no romantiskākajiem kalniem tiek uzskatīts Olimpa kalns, kas Turcijā labāk pazīstams kā Tahtali, tas sniedzas 2365 metru augstumā virs jūras līmeņa un ir visaugstākais kalns Beidelgari kalnu grēdā, tāpēc arī labi pamanāms no daudzajiem turku Rivjēras kūrortiem. Dodoties uz Olimpu kalnu, jārēķinās, ka te sagaida liels kontrasts – no vasaras uz ziemu. Olimpa kalns vilina ikvienu, jo tagad te var nokļūt ar gaisa tramvaju.

Vilinošus ceļojumu maršrutus iespējams iepazīt kopā ar raidījumu «Zvaigznes ceļo» piektdienās plkst. 18:00 TV3.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu