Uz mūžu notiesātie Jelgavas cietumā lasīs dzeju un pasaules klasiku

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šā gada 13.novembrī plkst. 12.00 Jelgavas cietums saņems grāmatu apgāda «Jumava» dāvinājumu - latviešu oriģinālliteratūru, pasaules klasiku, ceļojumu literatūru, dzeju, izklaidējošo literatūru, kristīgo literatūru un mācību grāmatas, informēja Ināra Makārova, Ieslodzījuma vietu pārvaldes vecākā referente.

Grāmatizdevējs Juris Visockis savu dāsnumu pamato ar to, ka atbilstoši apgāda sauklim - grāmata ir tava laika patiesā vērtība - tradicionāli piedāvājis grāmatas, kas uzrunā ikvienu sabiedrības locekli. Viena no svarīgākām apgāda izdevumu misijām ir palīdzēt sociāli integrēties sabiedrībā. Viņaprāt, īpaši svarīga ir grāmatu nonākšana ieslodzījuma vietās, pie tiem cilvēkiem, kuriem liktenis nav bijis vēlīgs, īpaši uz mūžu notiesātajiem.

Daudziem Latvijas ieslodzītajiem ir diezgan zems izglītības un intelekta līmenis, viņi uzauguši vidē, kur grāmatu lasīšana nav bijusi populāra un iecienīta nodarbošanās. Brīvībā būdami, tikai daži ieslodzītie regulāri apmeklējuši bibliotēkas. Tas, ko lasa ieslodzītais, ir atkarīgs no bibliotēkas krājuma sastāva un kvalitātes. Diemžēl lielākā daļa grāmatu ir novecojušas, to skaits ir nepietiekams, lai nodrošinātu visus interesentus. Tādēļ Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure ir pateicīga apgādam par katru dāvināto grāmatu, kas nonākot ieslodzītā rokās, var mazināt bezdarbību cietumā, stimulēt lietderīgu brīvā laika pavadīšanu, kā arī grāmata var būt par svarīgu informācijas avotu, kas var noteikt, kā veidosies brīvībā iznākušā cilvēka dzīve. Un, kāpēc gan to nevar noteikt Jāņa Petera, Imanta Ziedoņa, Aleksandra Čaka, Johanessa Mario Zimmela, Emīlijas Brontē, Ērika Marijas Remarka un daudzu citu autoru darbi, kas dodas pie sava lasītāja Jelgavas cietumā?

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns izsaka pateicību grāmatu izdevējiem «Jumava» un aicina arī citus apgādus pievienoties šādai labdarībai, kā arī vēlas uzrunāt ikvienu cilvēku ziedot noderīgas grāmatas tiem, kas pašlaik atrodas nebrīvē.

No visām Latvijas ieslodzījuma vietām, tikai Brasas cietumā ir izveidots Rīgas centrālās bibliotēkas ārējās apkalpošanas punkts. Visos pārējos cietumos grāmatu fondu veido saziedotā literatūra, kas nav īpaši kvalitatīva un pieprasīta.

Grāmatu apgāda «Jumava» dāvinājumu saņems un nodos ieslodzītajiem tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure un Jelgavas cietuma vadība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu