Rēzeknes vecticībnieku Dievnamam - 150 gadu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: A. Eglītis, www.rezekne.lv

No 25. līdz 27.maijam Rēzeknē tiks atzīmēts svarīgs notikums - 150 gadi pirmajam Rēzeknes vecticībnieku Kapsētas draudzes Dievnamam, portālam «Apollo» stāsta Ina Oškāja, Saeimas deputāta Vladimira Nikonova palīdze.

Rēzeknes vecticībnieku Kapsētas draudze darbojas Rēzeknē no 19. gadsimta, un joprojām ir viena no lielākajām ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā. Draudzes vēsture ir nesaraujami saistīta ar Rēzeknes un Latgales vecticības vēsturi. Rēzeknes vecticībnieku ilgais dzīves stāsts dokumentāli un tēlaini ir atspoguļots jubilejas izdevumā «Rēzeknes vecticībnieku Kapsētas draudze», kura prezentācija notiks svinību ietvaros - 25.maijā. Grāmatas autors ir Rēzeknes vecticībnieku Kapsētas draudzes Padomes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Vladimirs Nikonovs, viņš jau sen nopietni nodarbojas ar Rēzeknes un Latgales vecticības vēstures pētniecību. Tā ir jau ceturtā viņa grāmata, jau ir izdotas «Rēzekne. Vēstures apcerējumi no seniem laikiem līdz 1917.gadam», «Latgales vecticība» un «Latgales vecticība fotogrāfijās».

- Jau trīs gadsimtus Latvijas vecticībnieki saglabā savu ticību, savu identitāti, savu valodu, savas tradīcijas un dzīvesveidu. Un tas, manuprāt, ļauj runāt par vecticību kā tradicionālas kultūras fenomenu 20.gadsimta mūsdienīgajā kultūrā. Mūsu draudzes pirmā Dievnama jubileja - tas ir iemesls vēlreiz akcentēt to milzīgo lomu, kāda vecticībniekiem bija Latvijas vēsturē un padomāt par vecticības tradīciju saglabāšanu mūsu valstī, - atzīmē Vladimirs Nikonovs.

Par godu Rēzeknes vecticībnieku Kapsētas draudzes pirmā Dievnama 150 gadu jubilejai notiks dievkalpojums un krustu gājiens. Notiks arī zinātniskie lasījumi, kas ir veltīti Krievijas Kristīšanās 1025.gadadienai un Rēzeknes vecticībnieku Kapsētas draudzes pirmā Dievnama 150 gadu jubilejai, kuros piedalīsies pētnieki no Latvijas un ārzemēm. Svinību dalībnieki varēs noskatīties Polijas Republikas vēstnieka Latvijā dzīvesbiedres Jadvigas Novakovskas filmu par vecticību. Jadviga Novakovska ir vairāk nekā simts filmu autore, viņas interešu lokā ir nacionālais, etniskais, reliģiskais un kultūras mantojums.

Bez pagātnes nav nākotnes - par to vecticībnieki atceras vienmēr. Un ļoti simboliski ir tas, ka tieši jubilejas priekšvakarā Rēzeknes vecticībnieku Kapsētas draudzei tika atvērta jauna kristību telpa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu