Fakts: Autopilots nepalīdz izvairīties no avārijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kalifornijas štata Satiksmes departamenta izplatītā informācija liecina, ka pēdējo astoņu mēnešu laikā avārijās ir iekļuvuši četri no 48 automobiļiem, kas pa štata ceļiem pārvietojas autopilotu testēšanas programmas ietvaros.

Departaments atļaujas pašgājēju auto testēšanai pa koplietošanas ceļiem sāka izsniegt 2014.gada septembrī un kopš tā laika ir saņēmis četrus ziņojumus par satiksmes negadījumiem, kuros iesaistīti automobiļi ar autopilotu. Trīs no šiem auto pieder tehnoloģiju gigantam Google, bet ceturtais - auto rezerves daļu piegādātājam un tehnoloģiju izstrādātājam Delphi Automotive. Visu četru pašgājēju saimniekus vieno apgalvojums, ka nevienā no sadursmēm nav vainojams autopilots, un šo apgalvojumu būs grūti apstrīdēt, jo atbilstoši Kalifornijā spēkā esošajiem likumiem satiksmes negadījumu detaļas ir konfidenciālas, ziņo BBC.

Tai pašā laikā Google skaidro, ka tās pašgājēji auto ne reizi nav bijuši avārijas izraisītāji; vairumā gadījumu avāriju izraisa cits autovadītājs, Google automobilī ietriecoties no aizmugures ļoti mazā ātrumā. Tāpat Google pašgājēju automobiļu programmas direktors Kriss Urmsons atzīst, ka kopumā kompānijas izstrādātie auto iekļuvuši 11 dažādos negadījumos, bet cietušo nevienā no tiem nav bijis.

«Drošība ir mūsu prioritāte. Kopš sākām autopilota programmu pirms sešiem gadiem, mēs autonomi esam nobraukuši gandrīz miljonu jūdžu pa šosejām un pilsētās, neizraisot nevienu avāriju,» sacījis kāds Google runasvīrs.

Arī Delphi Automotive pārstāvis BBC norādījis, ka saskaņā ar policijas ziņojumu negadījumā vainojams «otra spēkrata vadītājs».

«Ietriekšanās citā auto no aizmugures ir visbiežāk sastopamais satiksmes negadījuma veids Amerikā, un priekšā braucošajam ir maz iespēju ko darīt, lai no tā izvairītos,» piebildis Urmsons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu