Kā sagatavot auto aukstajam laikam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Meteoroloģiskās prognozes liecina, ka tuvākajās dienās gaisa temperatūra naktīs aizvien biežāk noslīdēs zem 0 grādiem. Lai aukstais laiks un temperatūras izmaiņas neietekmētu braukšanu, ieteicams laicīgi parūpēties par savu automašīnu.

Atbilstoša degviela

«Sasniedzot temperatūru zem -10 °C, automašīnas tvertnē būtu jābūt tikai arktiskajai degvielai, nevis dažādu degvielu «kokteilim». To ievērojot, iespējams izvairīties no parafīna kristālu veidošanās un filtru aizsprostošanās, kas var veicināt, piemēram, auto apstāšanos lielā salā,» iesaka Statoil degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs.

Tāpat pirms ziemas sezonas jāpārbauda, vai degvielas padeves sistēma, it īpaši degvielas filtri, ir savlaicīgi nomainīti un tīri. Gan degvielas padeves sistēmā, gan tvertnē nedrīkstētu būt vasaras degvielas paliekas, kas zemā temperatūrā sabiezē un aizsprosto filtru, neļaujot iedarbināt auto.

Vēl viens automašīnu bieds rudenī ir kondensāts, kas veidojas tukšā automašīnas degvielas tvertnē. Tas, pārvēršoties ūdenī un nokļūstot degvielā un filtrā, var sasalt un apturēt dzinēja darbību, tāpēc degvielas līmeni ieteicams turēt iespējami augstu. «Virkni problēmu var atrisināt arī degviela ar kvalitāti uzlabojošām piedevām,» papildina Titovs.

Pārliecinies par auto tehnisko stāvokli

Būtiski rudens un ziemas mēnešos parūpēties arī par braucēju drošību, tāpēc tumšajā un aukstajā laikā īpaša uzmanība jāpievērš redzamībai. Tāpēc eksperts aicina pārbaudīt logu slotiņas un to, cik gaišu ceļu rāda lukturi. Tāpat jāvelta pāris minūtes, lai pārliecinātos, vai vasaras logu šķidrums nav jānomaina ar ziemas un vai mašīnā pēc vasaras ir atgriezies ledus skrāpis un sniega birste. To gan būtiski atcerēties izmantot, kad naktī pamatīgi snidzis, nevis braukt ar biezu sniega cepuri uz mašīnas jumta.

Oktobris ir laiks, kad autovadītāji var sākt pāreju uz ziemas riepām. «Jāapzinās, ka, laikam kļūstot vēsākam, samazinās arī vasaras riepu priekšrocības. Katram autovadītājam nepieciešams izvērtēt savus braukšanas paradumus un atbilstoši tiem izvēlēties riepas, kas ievērojami uzlabos gan drošību uz ceļa, gan degvielas ekonomiju,» norāda G.Titovs.

Vispārpieņemts ir uzskats, ka vasaras riepas savas funkcijas optimāli pilda tikai līdz +7 grādu robežai. Tas nozīmē, ka tad, kad termometrs aizvien biežāk noslīd zem šīs robežas, ir pēdējais laiks doties uz servisu. Tāpat vajadzētu parūpēties arī par auto akumulatoru, lai kādā vēsākā rītā nebūtu jāsauc pēc kaimiņa palīdzības. Un, ja nu viņam nav līdzekļu, kā aizdot strāvu, tad labāk pašam jau laikus nodrošināties gan ar «piepīpēšanas» vadiem, gan trosi. Par skādi nenāks arī lāpsta, ko lietot, ja ziemas gaitā sanāks iestigt sniega kupenā.

Īsumā kas jāņem vērā autovadītājam, gatavojoties ziemai:

- savlaicīgi pārejiet uz arktisko dīzeli;

- pārbaudiet degvielas filtrus, logu slotiņas un šķidrumu, lukturus un ziemas riepas;

- turiet tvertni iespējami pilnu;

- izvēlieties degvielu ar piedevām!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu