Kā izvēlēties pareizo ledus skrāpi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Normunds Avotiņš

Apledojuma nokasīšana no automašīnas stikliem ir viens no obligātajiem ziemas «vingrinājumiem». Kvalitatīvs skrāpis to atvieglo.

No ledus skrāpja izvēles pilnībā atbrīvoti vien tie autovadītāji, kuru automašīnām ir autonomā apsilde, kam pa rokai vienmēr ir ķīmiskais ledus atkausētājs, vai arī tie, kas brauc ar jaunākā modeļa «Škodām», - jo tās Simply Clever principa ietvaros jau no rūpnīcas aprīkotas ar oriģinālo ledus skrāpi degvielas tvertnes vāciņā. Pārējiem noderēs ledus skrāpja izvēles padomi no autopreču izplatītāja Getz Nordic.

Atsevišķs skrāpis vai kombinētā slotiņa?

Izvēloties ledus skrāpi, jāatceras, ka pirms braukšanas jānotīra ne tikai automobiļa stikli, bet arī sniegs no auto virsbūves. Sniegs uz motora pārsega var radīt pēkšņus redzamības traucējumus, kad braukšanas laikā gaisa pretestības spēks šo sniegu uznes uz vējstikla, savukārt auto salonam uzsilstot, uzsilst arī tā jumts un sniegs, kas atrodas uz jumta, atkūst un vai nu bremzējot kā lavīna noslīd uz vējstikla, vai braucot gaisa pretestības ietekmē nonāk uz aizmugurē braucošā automobiļa. Jāatceras, ka ledus skrāpis paredzēts tikai stiklu tīrīšanai un, to lietojot uz virsbūves krāsotajām detaļām, tās var tikt bojātas. Sniega tīrīšanai no automobiļa jālieto tikai slotiņa.

Plastmasa vai metāls?

Izvēloties vējstiklu ledus skrāpi, tā materiāls ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka ledus skrāpja kalpošanas kvalitāti un mūžu. Ledu skrāpja «asmeņa» materiāls nosaka to, cik ilgi tas paliks ass un veiks vienmērīgu apledojuma noskrāpēšanu. Tirgū pieejami gan polikarbonāta (plastmasas), gan oglekļa šķiedras (karbona), gan skrāpji ar misiņa asmeni. No materiāla un tā kvalitātes atkarīga arī ledus skrāpja ilgmūžība. Ledus skrāpja kalpošanas laiku galvenokārt nosaka tā asmeņa tehniskais stāvoklis. Tam jābūt vienādi asam visā garumā, bez izrāvumiem un rievām.

Lietošanas ērtības

Ja vien neesat askēts, kas pieradis nokasīt ledu no stikliem ar kredītkarti vai kompaktdiska vāciņu, skrāpītim jābūt parocīgam. Ledus skrāpja un slotiņas lietošanas ērtums lielā mērā nosaka to, cik veikli automobili varēsim sagatavot braukšanai. Lietojot neērtu vai bojātu slotiņu vai skrāpi, tiek lieki tērēts ziemas rītos tik dārgais laiks. Izvēloties funkcionāli ērtu un kvalitatīvu slotiņu un skrāpi, mēs varam ietaupīt piecas līdz desmit minūtes ik rītu, kad automašīna ir apsnigusi un stikli aizsaluši.

Vai ledus skrāpis bojā stiklus?

Pastāv dažādi mīti par vējstiklam nodarītajiem bojājumiem ar ledus skrāpi, taču visbiežāk skrāpējumus vējstiklā rada nevis pats skrāpja materiāls, bet gan abrazīvie netīrumi uz paša vējstikla. Ziemā uz vējstikla nonāk uz ceļa kaisītā pretslīdes materiāla (smilšu un sāls maisījuma) kristāli, un, tīrot nost ledu no šāda netīra vējstikla, rodas smilšpapīra efekts neatkarīgi no paša ledus skrāpja materiāla. Tomēr stiklu var sabojāt ar nolietotu, izrobotu vai kā citādi mazfunkcionālu ledus skrāpi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu