No Minhenes līdz Berlīnei ar vienu uzlādi (52)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Otrdien elektromobilis bez akumulatora uzlādēšanas veica ceļu no Minhenes līdz Berlīnei, tādējādi uzstādot jaunu pasaules rekordu, informēja brauciena organizatori.

Ar elektromotoru aprīkotā "Audi A2" automašīna apmēram septiņu stundu laikā veica 600 kilometru garu distanci un ieradās Berlīnes Ekonomikas ministrijas pagalmā īsi pirms plkst.8 pēc vietējā laika.

"Ja kāds no žurnālistiem vēlas uzlādēt savu "iPhone", tad mums vēl ir palicis mazliet elektrības," sacīja 27 gadus vecais automašīnas vadītājs Mirko Hannemans.

Vācijas ekonomikas ministrs Rainers Brīderle sveica komandu ar ierašanos un pat vēlējās, lai viņu izvizina pa ministrijas pagalmu.

"Mašīna pat bija apsildīta. Tas tiešām bija grezns brauciens," vēsajā rītā Brīderle sacīja lielajam žurnālistu un fotogrāfu pūlim.

"Sveicu ar pasaules rekordu. Agrāk bez uzlādēšanas elektromobiļi parasti spēja nobraukt tikai 60 vai 70 kilometrus. Šis ir jauns tehnoloģiskais sasniegums," vēlāk preses konferencē sacīja Brīderle.

Automašīnu ražotāji cer, ka elektromobiļi pārņems automobiļu rūpniecību, taču patērētāji  elektromobiļu šauro klāstu uztver kā lielu trūkumu.

Vairāk nekā 1000 km ar vienu uzlādes reizi

Japānas pētnieki ar eksperimentālu elektromobili pa trasi ir nobraukuši vairāk nekā 1000 kilometrus, taču divi Vācijas uzņēmumi "lekker Energie" un "DBM Energy" ziņo, ka to elektromobiļi ir veikuši vislielāko ceļa gabalu ar elektrisku ikdienas auto.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdība paredzējusi, ka līdz 2020.gadam uz ceļiem atradīsies viens miljons elektromobiļu, taču Vācijas automašīnu ražotāji šādus modeļus ražošanā ievieš samērā lēni, atpaliekot no konkurentiem Āzijā.

Vācijas automašīnu ražotājs BMW un Eiropas lielākais autobūves koncerns "Volkswagen" savus elektriskos automobiļus ir paredzējis laist klajā 2013.gadā.

Taču pagājušajā nedēļā Japānas autoražotājs "Nissan" sāka masveidā ražot elektromobili "Nissan Leaf", kas tiks pārdots gan Japānā, gan ASV.

Tomēr Berlīne cer, ka degvielu lielā apjomā patērējošās automašīnas drīzumā kļūs par pagātni.

"Lai pasaule uzzina, ka Vācija atkal ir kļuvusi par tehnoloģiju līderi," sacīja Brīderle.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu