FKTK vēlas liegt iespēju www.ltab.lv salīdzināt OCTA cenas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ltab.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) prasa pārtraukt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) tīmekļa vietnē piedāvāt iespēju autoīpašniekiem salīdzināt transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) cenas, pavēstīja birojā.

«LTAB saņēmis FKTK prasību pārtraukt piedāvāt autoīpašniekiem iespēju salīdzināt OCTA cenas tīmekļa vietnē «www.ltab.lv» izvietotajā OCTA kalkulatorā (agregatorā) un mobilajā lietotnē «LTAB OCTA«. Tādējādi autoīpašniekiem faktiski tiks liegta iespēja salīdzināt OCTA cenas pa tiešo no apdrošinātājiem bez starpnieku līdzdalības,» informēja LTAB.

Biroja pārstāvji atzīmēja, ka LTAB izveidoja OCTA kalkulatoru 2012.gadā un tajā iespējams iegūt un salīdzināt OCTA cenas pa tiešo no apdrošināšanas sabiedrībām. «LTAB nedarbojas kā starpnieks, tādēļ atšķirībā no lielākās daļas OCTA agregatoru, ko uztur apdrošināšanas brokeri, «www.ltab.lv» izvietotajā agregatorā redzamajām OCTA cenām netiek pievienotas nekādas papildu izmaksas un cenas ir tieši tādas, kā pērkot polises apdrošinātāju mājaslapās. Autoīpašnieks var izvēlēties sev atbilstošāko piedāvājumu un doties uz apdrošinātāja lapu, lai veiktu OCTA iegādi,» sacīja LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

OCTA cenas

OCTA cenu salīdzinājums 12.bonus-malus klasei

FKTK lēmumu pamato ar divām Eiropas Komisijas direktīvām par apdrošināšanas izplatīšanu un apdrošināšanas starpniecību prasībām. «Esam vairākkārt lūguši FKTK rast risinājumu, kas ļautu saglabāt OCTA agregatoru. Nepieciešamības gadījumā varam nodot to kādas valsts institūcijas, piemēram, Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārziņā,» teica Abāšins, piebilstot, ka FKTK visus LTAB priekšlikumus līdz šim ir noraidījis.

«Mūsdienās visā pasaulē tiek meklēti un atrasti risinājumi, kā gala pircējiem piedāvāt godīgu un objektīvu cenu salīdzinājumu - energoresursiem, banku pakalpojumiem u.c. servisiem. LTAB OCTA kalkulators šobrīd ir Latvijā vienīgais rīks OCTA cenu iegūšanai un salīdzināšanai tieši no apdrošinātājiem. Tādēļ, mūsuprāt, nav pareizi likvidēt instrumentu, kas pēc savas būtības ir maksimāli demokrātisks un vērsts uz pircēju interesēm,» piebilda Abāšins.

Tai pašā laikā Latvijas Apdrošināšanas brokeru asociācija (LABA) apgalvo, ka LTAB nepatiesi apgalvo, ka tikai LTAB uzturētajā OCTA kalkulatorā esot pieejamas OCTA cenas tieši no apdrošinātājiem bez starpnieku līdzdalības. «Vēl vairāk - LTAB valdes priekšsēdētājs J.Abāšins apzināti nepatiesi apgalvo, ka apdrošināšanas brokeru uzturētajos OCTA kalkulatoros tiekot pievienotas kādas papildus izmaksas pie apdrošinātāju cenām. Patiesībā apdrošināšanas brokeri OCTA cenas iegūst tiešsaistē tieši no apdrošinātāja informācijas sistēmas un tām netiek pievienotas nekādas papildus izmaksas,» norāda LABA.

LABA uzskata, ka šādi LTAB valdes priekšsēdētāja J.Abāšina apzināti nepatiesi apgalvojumi ir acīmredzami prettiesiski un vērsti uz tīšu patērētāju maldināšanu. LABA vēlas atgādināt, ka jau 2014.gada 17.martā pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) konstatētiem LTAB pārkāpumiem, maldinot patērētājus ar nepatiesu informāciju par kaut kādiem neeksistējošiem apdrošināšanas brokeru starpniecības pieskaitījumiem OCTA cenai, LTAB, lai izvairītos no soda, bija spiests publicēt rakstveida apņemšanos turpmāk neizplatīt šāda veida nepatiesu, patērētājus maldinošu informāciju.

Izraksts no LTAB apņemšanās, kas publicēta PTAC.gov.lv

OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu